Novosti

Politika

Žrtve fra Kordića ne žele više šutjeti, svoju priču ispričale i za RTL

Žrtve franjevačkog svećenika Kornelija Kordića, o čijem su seksualnom zlostavljanju štićenica doma u Čitluku prve pisale Novosti, ispričale su svoju priču i ekipi emisije ‘Potraga’

P2hx97ws7u9pntyewgbvxb7sr7r

Dom u Čitluku (foto RTL)

Ekipa RTL-ove emisije Potraga objavila je prilog o seksualnom zlostavljanju franjevačkog svećenika Kornelija Kordića u domovima za nezbrinutu djecu u Hercegovini, koje je otkrio novinar Novosti Hrvoje Šimičević.

Franjevac Kordić godinama je seksualno zlostavljao maloljetne štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao’ u Čitluku i Vionici. Prema iskazima djevojaka, koje su za Novosti prvi put javno iznijele osobna iskustva, zlostavljanje su doživljavale od 2001. do 2014. godine. Najviše je vrebao djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima su bila i djeca s poteškoćama u razvoju.

Za RTL-ov prilog istupile su tri bivše štićenice doma, čiji su identiteti skriveni, a imena izmišljena – Jasmina, Milena i Marta. Jasmina je u obiteljskom centru boravila 2001. godine kad je imala 10 godina. 

‘Ja sam bila na gornjem krevetu koji je bliži vratima tako da bi prvo došao kod mene. Zavukao bi mi ruku u gaćice, a kad bi završio sa mnom, otišao bi u drugi krevet i napravio isto mojim cimericama’, ispričala je Jasmina za RTL.

Druga žrtva, Milena, u domu je boravila šest godina. Došla je 2005. kad je imala devet godina. Ispričala je kako nikome nije govorila o tome što se događalo.

‘Čim je prvi put to napravio, odmah sam shvatila da to nije dobro ni fino od njega, ali s obzirom na to da si tu i nemaš nikakvog drugog izbora, nisam se mogla žaliti niti buniti ikome. Nitko mi ne bi vjerovao ili bi mislili da lažem’, ispričala je Milena.

‘Svaku noć prije spavanja, dok smo se spremili u pidžame, došao bi da obiđe sobu i meni lično stavio ruku u pidžamu’, ispričala je Milena.

‘Nikad nismo međusobno pričale o tome zato što smo sve mislile da nam nitko neće vjerovati, kao što i nije. Jednom prilikom sam rekla da nas svećenik dira gdje ne treba, da nam može biti otac i da to nije prilično da radi. Izbacili su me iz doma’, rekla je Milena.

Posljednjih dana nakon što su bivše štićenice, danas punoljetne žene, poput Milene javno progovorile, u dijelu medija okarakterizirane su kao kradljivice, nezahvalnice, problematične i nemoralne lažljivice koje će gorjeti u paklu. Takav opis razljutio je Martu koja je u domu provela dvije godine, u periodu od 2000. do 2002.

‘Jednom kada smo bili u kampu na Vionici nestalo je struje. Odjednom je došla struja i on je sjedio kod jedne curice na krevetu i automatski povukao ruke. Tada se već govorilo kako on pipka određenu, da je ona njegova miljenica. Nitko ništa posebno nije poduzimao. U razgovoru sa starijim curama pitala sam zašto netko ne kaže nekome. Na to su mi rekle da je bilo već cura koje su rekle i da su bile stjerane, da od kud im pravo da o svetom čovjeku tako nešto govore’, ispričala je Marta.

‘Nije normalno da me češka po leđima do guzice i dira gdje ne bi smio da dira. Nema on mene što češkat po leđima, nije to normalno. Još jednom prilikom kad smo pričali u mojoj sobi je pokušao i ja sam rekla da se odmakne jer prelazi granicu. Starije djevojke su mi dale upute da se držim dalje od njega jer voli da pipka’, dodala je Marta.

Za RTL je pričao i naš novinar Hrvoje Šimičević, koji je objasnio kako je teklo njegovo istraživanje.

‘Kroz godinu dana razgovarao sam s 15 osoba koje su živjele u domu. Krenulo je tako što mi se javila jedna od štićenica, nakon čega sam pokušao stupiti u kontakt s drugima. Bitno je napomenuti da sam do njih došao neovisno jedne o drugoj, odnosno u tom periodu nisu međusobno razgovarale o toj temi’, ispričao je Šimičević.

U dječjem domu nisu ni ovaj put imali komentara na optužbe bivših štićenica. RTL-ova novinarka Danka Derifaj i njena televizijska ekipa tijekom boravka u Čitluku susreli su i fra Kordića na ulasku u trgovinu te su pokušali razgovarati s njim. Umjesto razgovora, pozvana je policija koja je stigla za tri minute. Legitimirala ih je i rekla da ga više ne uznemiravaju.

Slično su reagirali i drugi stanovnici Čitluka koji su dobacivali pogrdne riječi televizijskoj ekipi. ‘Hrvatske novinare ja bi spržio, zapalio kao Hitler’, ‘Radite ružan posao’, tek su neki od komentara kojima su ‘počastili’ novinare.

Kantonalna inspektorica za socijalni rad Janja Milaković za RTL je rekla kako do 2012. godine nadležno ministarstvo nije znalo za ovaj dom jer centri za socijalnu skrb nisu tu slali djecu, već su ih roditelji tamo samostalno smještali. 

‘U mom nalazu koji sam jučer utvrdila tamo je 44 djece, a 2012. godine, kada sam prvi put stupila u dom, bilo je 82 djece’, rekla je Janja Milaković. 

Osnivačica doma bila je pokojna časna sestra Josipa Kordić, utemeljiteljica Zajednice ‘Sestara misionarki ranjene obitelji’, reda koji Katolička crkva nikada nije službeno priznala. Iako je njezin brat, hercegovački franjevac Kornelije Kordić bio redoviti posjetitelj doma, nikada nije imao za to službene ovlasti svoga reda.

‘Kako se nije nalazio na popisu djelatnika koji se tamo vode, pitala sam da li i u kakvom svojstvu dolazi fra Kornelije. Rekli su mi da ga vide samo jednom mjesečno kad donosi plaće zaposlenicima i da ga niti susreću niti viđaju često’, rekla je Milaković.

Novinar Šimičević je otkrio da su informacije o njegovom neprimjerenom ponašanju do nadležnog biskupa Ratka Perića stigle još 2010. godine.

‘Poslao sam upit biskupu Periću, koji mi je potvrdio da je dobio pismo, ali da njegova biskupija nije nadležna te da su proslijedili saznanja Ivanu Sesaru, odnosno hercegovačkom franjevačkom provincijatu koji je bio zadužen za vođenje istrage’, rekao je Šimičević. 

RTL je uputio dopise mostarsko duvanjskom biskupu Periću i franjevačkom provincijalatu čijem redu pripada Kordić, ali do zaključenja priloga nisu dobili odgovore. Hercegovački franjevački provincijalat izdao je tek priopćenje u kojem kažu da nisu niti vlasnik niti osnivač ustanove Obiteljski centar ‘Ivan Pavao II’ i da nemaju uvid u njihovu djelatnost. Odbacili su i optužbe o prikrivanju slučaja, a Kordiću su dali dozvolu da tuži Šimićevića za klevetu te su cijeli slučaj, kažu, sada predali policiji.

‘PP Čitluk je pokrenula istragu i obavijestila nadležno tužiteljstvo, sad trenutno provjerava navode koji su objavljeni u medijima i postoje li tu elementi kaznenog djela’, izjavio je Ljudevit Marić iz Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Kako je RTL doznao, zasad su saslušane dvije osobe. Kordić sve optužbe niječe, a bivše štićenice, danas odrasle žene koje ga optužuju naziva lažljivicama. Hrabre među njima to neće pokolebati.

‘Da, teško je, ali mislim da možemo. Ako itko nešto zna neka se javi, samo da se izađe na vidjelo’, rekla je Jasmina. 

Kantonalna inspektorica ispričala je i da za posljednjeg inspekcijskog nadzora prije nekoliko dana nije u Domu otkrila ništa sumnjivo, no rekla je i da će rado čuti bilo koju svjedokinju koja bi joj mogla pomoći da otkrije što se u domu događalo. U posljednjih 25 godina u njemu je djetinjstvo proživjelo barem 500-njak djece od dojenačke dobi do punoljetnosti. Neki su njemu proveli tek godinu dana, a neki cijelo djetinjstvo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više