>

novosti logo

Društvo Društvo

Odgovor Kordićima

Pišući o zbivanjima u čitlučkom domu, novinar Novosti nije postupao ‘maliciozno’ i ‘protivno pravilima novinarske struke’, kako to tvrde fra Kornelije i sestra Kornelija Kordić. Dapače, serija tekstova Hrvoja Šimičevića o ovom slučaju jedan je od najsvjetlijih primjera istraživačkog novinarstva u hrvatskim medijima

Sukladno Zakonu o medijima, Novosti su prošlog tjedna u tiskanom izdanju objavile dva, a na Portalu Novosti četiri zahtjeva za ispravak informacija koji su se odnosili na četiri teksta našeg novinara Hrvoja Šimičevića o zbivanjima u čitlučkom Domu za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’, objavljena između 12. travnja i 4. svibnja 2019. Preko zajedničke opunomoćenice, odvjetnice Jadranke Olivari-Jirasek, jedan ispravak uputila je upraviteljica čitlučkog doma sestra Kornelija Kordić, a tri njen rođeni brat fra Kornelije Kordić koji je kao jedan od osnivača doma godinama imao pristup njegovim maloljetnim štićenicama i štićenicima. Ispravci fra Kordića odnosili su se na tekstove ‘Fratar nas je zlostavljao u dječjem domu’, ‘Nove optužbe protiv fra Kordića’ i ‘Fra biznis’, a ispravak sestre Kordić na tekst ‘Čitlučenje u ilegalnom domu’.

U ispravcima fra Kordić demantira tvrdnje o svojem seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju maloljetnica koje su brojne bivše štićenice doma anonimno iznijele u Novostima, nazivajući te tvrdnje klevetama, lažima, konstrukcijama, neosnovanim i neprovjerenim navodima, dok sestra Kodrić demantira da je njen dom dugi niz godina djelovao uz razne zakonske nepravilnosti te da su štićenice i štićenici bili upućivani na rad u međugorskom hotelu obitelji Kordić. Osim ispravka tih informacija, na koje po Zakonu o medijima imaju pravo, fra Kornelije i sestra Kornelija, inače njegova rođena sestra, u svojim su zahtjevima iznijeli i niz opaski na profesionalnost našeg novinara i ciljeve izjava i tekstova objavljenih u Novostima.

Demantirajući tvrdnje iz teksta ‘Fratar nas je zlostavljao u dječjem domu’, fra Kordić tvrdi da su sve optužbe protiv njega iznijele anonimne osobe kojima je bio cilj naštetiti njegovu ugledu, okaljati njegov dugogodišnji savjestan i predani rad, kao i rad Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Ivan Pavao II’. Tvrdi da je autor teksta Hrvoje Šimičević iznio niz ‘malicioznih, netočnih i neprovjerenih navoda i informacija anonimnih osoba’ čijim ‘objavljivanjem je postupljeno protivno pravilima novinarske struke’ i na štetu njegovog ugleda, ugleda njegove obitelji i čitlučkog doma. Dodaje da neosnovanost i neprovjerenost navoda autora teksta dokazuju izjave drugih bivših štićenica doma, koje su za razliku od sugovornica Novosti, istupile otvorenim pismom, pod svojim imenima i prezimenima, a isto ponavlja i demantirajući tvrdnje iz teksta ‘Nove optužbe protiv fra Kordića’. Demantirajući tvrdnje iz teksta ‘Fra biznis’ kaže da je ‘gospodin Hrvoje Šimičević naveo niz netočnih i neprovjerenih informacija s isključivim i jedinim ciljem klevetanja, javnog sramoćenja te difamiranja Kornelija Kordića bez ikakvih dokaza’.

Sestra Kornelija u svojem demantiju također tvrdi da je jedina namjera teksta ‘Čitlučenje u ilegalnom domu’ bila da je se difamira i da je objavom teksta ‘autor postupio protivno pravilima novinarske struke’ i na štetu njenog ugleda, ugleda njezine obitelji i doma koji vodi, kao i da informacije objavljene u tom tekstu ‘upućuju na zlonamjernost autora’.

U odnosu na tvrdnje koje fra Kordić i sestra Kordić iznose u svojim demantijima, valja istaknuti da su svi iskazi bivših štićenica o zbivanjima u čitlučkom domu objavljeni u Novostima nakon pomnog provjeravanja i tek nakon što je veliki broj sugovornica našem novinaru dao odvojena, nezavisna i međusobno u svemu poklapajuća svjedočanstva. Nijedna od naših sugovornica, ali i djevojaka koje su nakon objave prvog teksta u Novostima istupile u drugim medijima, uključujući i svjedočenje u emisiji ‘Potraga’ na RTL televiziji, ni u jednom detalju nije opovrgnula ostala svjedočenja, već su se ona samo nadopunjavala novim informacijama. Razlozi zbog kojih su naše sugovornice tražile da njihove priče budu objavljene anonimno bili su stid, strah da će imati problema u sredinama u kojima žive, ali i bojazan od osvete prozvanih. Djevojke čije je iskaze naš novinar nakon jednogodišnjeg istraživanja ovog slučaja objavio u Novostima nisu istupile s motivom da naštete ugledu fra Kordića, sestre Kordić, njihove obitelji i njihovog doma za djecu, kako to njih dvoje tvrde, već s potrebom da iznesu istinu o svojem odrastanju i traumama koje su proživjele, očekujući razumijevanje i pravdu, koliko god to suočavanje bilo za njih teško, a crkvene strukture unutar kojih prozvani djeluju moćne.

Novosti nisu objavile njihove iskaze s ‘s isključivim i jedinim ciljem klevetanja, javnog sramoćenja te difamiranja Kornelija Kordića’ niti s ‘jedinom namjerom’ da naštete bilo čijem ugledu, pa tako ni ugledu fra Kornelija i sestre Kornelije, čije nam postojanje i djelovanje nije bilo ni poznato prije nego što su bivše štićenice njihovog doma odlučile iznijeti svoju istinu o tamošnjim zbivanjima. Jedini i isključivi cilj tekstova objavljenih u Novostima bio je iznošenje te istine u javnost. Novinar Novosti nije postupao neprofesionalno, ‘maliciozno’ i ‘protivno pravilima novinarske struke’, dapače, serija tekstova Hrvoja Šimičevića o ovom slučaju jedan je od najsvjetlijih primjera istraživačkog novinarstva u hrvatskim medijima.

1/1