Novosti

Politika

Žrtve napada: Napali su nas zato što smo Srbi

Mještani Uzdolja nakon sinoćnjeg napada sa strahom reagiraju na svaki nepoznati automobil koji prolazi njihovim selom. ‘Kakav je to um kojem je takvo nešto palo na pamet? Ajde da su mene došli tući, ali ne mogu shvatiti da su udarali dijete’, kaže pretučeni Boris Petko

Komentirajući fizički napad maskiranih mladića kasno sinoć na goste kafića ‘Petko’ u selu Uzdolje pokraj Knina, koji su gledali nogometnu utakmicu Young Boysa i Crvene zvezde, vlasnik kafića Boris Petko kazao je da se radi o planiranom napadu koji se dogodio isključivo zbog njegove nacionalnosti. ‘Jedan od njih je pola sata prije napada bio u izvidnici. Došao je i vidio strukturu okupljenih. Kratko je tipkao po mobitelu, popio pola piva i otišao. A onda se vratio s ekipom’, prisjetio se Petko.

‘Kakav je to um kojem je takvo nešto palo na pamet? Ajde da su mene došli tući, ali ne mogu shvatiti da su udarali dijete. To se dogodilo samo zato što sam Srbin. Nije zato što se zovem Ante ili Mate, nego zato što sam Srbin. Ali nadam se da će ih kazniti. Što bi bilo da sam ja nekog sinoć u tom šoku i bijesu ozlijedio? Sreća u nesreći je što su u kafiću bili državljani SAD-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije pa se nadam da će policija i sudstvo odraditi svoj posao’, rekao je Petko.

Prema njegovim riječima, mladići s fantomkama upali su u kafić sa šipkama u rukama. ‘Da vam kažem točan broj koliko ih je bilo, ne znam. Uletjeli su tu, počeli tući, bacati, lomiti. Bilo je nekoliko gostiju, djece, par staraca od 70 godina. Još sam šokiran, ne znam dokle mogu ići ti ljudski umovi i šta rade. Jednom rukom sam se branio, gledao sam gdje su djeca, u tom momentu lete čaše i flaše, dobio sam udarac u potiljak, u tom momentu sam pao. Držao sam stolicu u rukama i jedan od napadača je palicom udarao po toj stolici, a drugi me udarao po nozi letvom. Sve leti, djeca skaču i vrište. Neki su bježali. Ja sam se pokušao obraniti od tih šipki kojima su me udarali. Bilo je strašno. Nije to dugo trajalo, ali mislim da je bilo organizirano. Obavili su svoje, na brzinu izišli van. Tamo ih je čekao neki auto, pa su pobjegli’, kazao je Petko, naglasivši da je u kafiću bilo i devetogodišnje dijete.

Njegova supruga Branka Petko kazala je da je tridesetak gostiju mirno sjedilo u kafiću i gledalo nogomet. ‘Došlo je 10 do 15 momaka koji su počeli udarati po nama. Svi imamo neke ozljede, dvije ili tri minute je to trajalo, udarali su s čim su stigli pa pobjegli S autima’, rekla je Branka Petko kojoj je u napadu ozlijeđena potkoljenkica.

Atmosfera u Uzdolju, kako javljaju reporteri Novosti, prilično je napeta. Mještani sa strahom reagiraju na svaki nepoznati automobil koji prolazi selom.

Kninsko područje u četvrtak su obišli Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, i Boris Milošević, predsjednik SNV-a. Njih dvojica sastali su se s predstavnicima lokalne vlasti i episkopom dalmatinskim Nikodimom, a tom su prilikom najavili da će održati tiskovnu konferenciju u petak u 10.30 u Hrvatskom saboru. Nakon sastanka su posjetili kafić u kojem se napad dogodio. 

‘Ovo se nije događalo ni u najtežim poratnim vremenima. I u tom smislu su svi mještani ovoga mjesta potreseni, zabrinuti. Došli smo da čujemo iz prve ruke što se dogodilo, da im pomognemo koliko možemo. I da vidimo što možemo napraviti da pomognemo ljudima koji su imali konkretne štete’, rekao je Pupovac i dodao da će se ‘okupiti na istome mjestu i za osam dana’.

‘Prije svega ćemo pokazati da postoji drugačiji način odnosa prema drugima, nego što je to sada’, poručio je.

Zdravko Petrović, otac povrijeđenog maloljetnika (17) u Uzdolju rekao je da mu je sin stabilno i da su obavljene sve pretrage. ‘Kako je moglo biti, dobro je. Ja sam bio kod kuće, dijete me pitalo može li ići gledati utakmicu. Tu živim 100 metara dalje. Normalna stvar da sam ga pustio kao i svaku večer. Žena i ja smo sjedili u kući, on dolazi sav krvav i uplakan, viče da će nas pobiti. Žena je ostala s njim u kući, ja sam otišao u kafić i više nije bilo nikoga. Sin je sjedio prvi do vrata, netko ga je uradio po glavi i kako su ga udarili tako je pao na koljena pa su ga još udarili po leđima. Ima masnicu na leđima i osam šavova po glavi. Osjećam se zgroženo, živim tu već 15 godina i ovo je prvi incident na nacionalnoj osnovi otkad sam ja tu’, ispričao je Petrović.

Policija je izvijestila da je u kafiću oštećen inventar i da je lakše ozlijeđeno petero osoba, među kojima i spomenuti maloljetnik. Neslužbeno se doznaje da su napadači uz šipke i palice, bili naoružani i remenima, a jedan je navodno imao čak i mačetu. 

Kako su Novosti već pisale, dvadesetak minuta kasnije, u 22.50 sati, došlo je do napada i u kafiću ‘Terra’ u Đevrskama gdje su dvojica mladića najprije verbalno, a onda i fizički napalo goste. Veselinka Mandić, supruga vlasnika kafića u Đevrskama, za Večernji list ispričala je što se dogodilo. Objasnila je da su tvrdnje kako su gledali utakmicu Crvene zvezde netočne. ‘Gledali smo utakmicu Dinamo - Rosenborg. Nemamo program za gledanje Crvene zvezde’, kazala je. Ispričala je i da su ih napadači, koji su došli u golfu šibenskih registracija, pitali navijaju li za Zvezdu i da su vrijeđali na nacionalnoj osnovi, pitali ih slušaju li Thompsona

‘Došla su tri mulca koji nemaju 25 godina, odmah je jedan počeo vrijeđati na nacionalnoj bazi, ‘Srbi, ići ćete u kolone, traktorima ćete bježati’, i odmah je počelo. Taj drugi poslije je nasrnuo na moga muža. Sav narod što je tu bio otišao je kući, ostali smo sami. Bila sam na katu, vidjela sam ih, sišla sam. Ostali smo kao dvije ne avetinje, nego dva kretena, ostali smo sami, čekali smo policiju. Polomio nam je vješalicu za garderobu, stolice je bacao preko ulice, kad su ljudi koji su sjedili otišli. Ovaj kad je izašao bacio je bocu od Karlovačkog, da je itko bio tu, sve bi se isjeklo’, rekla je Veselinka Mandić i dodala kako se jedan od napadača nije ni pomakao ni progovorio te da su bili u alkoholiziranom stanju.

Policija je je izvijestila da je uhapšeno više osoba, a prema informacijama koje imaju Novosti, napadači su iz skradinskog kraja.

Napade u Uzdolju i Đevrskama komentirao je i premijer Andrej Plenković. Osudio je napadače, ali i rekao da društvena klima u Hrvatskoj nije takva da se potiče nasilje. ‘Ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna djela pojedinaca koja treba sankcionirati. Ono što radimo mi kao Vlada je upravo obrnuto. Želimo smanjiti polarizaciju i isključivost. Idemo protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a takvih je dosta’, rekao je Plenković za N1 televiziju i naglasio da uvijek ima devijantnih pojedinaca, ali da ovakvo ponašanje nije pravilo. ‘Zato sam rekao da manjine trebaju biti dio parlamentarne većine u Hrvatskoj i da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše ćemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama’, dodao je premijer.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je osudio napad. ‘Naravno da taj napad treba osuditi. Očekujem da će policija pronaći počinitelje i da će biti najstrože kažnjeni’, rekao je Jandroković koji se nije složio s ocjenom SDSS-a da se u društvu stvara klima koja omogućava da se takvi napadi događaju.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić napisao je na društvenim mrežama da se radilo o napadima iz mržnje, koje, kao i svako poticanje na netrpeljivost i diskriminaciju, treba nedvosmisleno osuditi. ‘To je potpuno nedopustivo u demokratskom društvu koje teži biti društvo tolerancije, solidarnosti i pravde. Hrvatska je zemlja za sve, a ne samo za neke’, objavio je na Twitteru, a osudi se pridružio i šibenski SDP.

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović na Facebooku je osudio napad, prozvavši predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se nije oglasila o incidentu. ‘Bliže se izbori i red je da na red dođe i red prigodnog etničkog nasilja, naravno na teret slabijih i malobrojnijih kninskih Srba, koji će valjda sljedećih tisuću godina plaćati zatezne kamate na pogreške svojih očeva… Aktualna predsjednica i vrlo vjerojatna pretkandidatkinja HDZ-a za još pet godina zuluma nad hrvatskim narodom, šuti’, napisao je Milanović.

Dejan Jović, politolog i kandidat SDSS-a na prošlim izborima za Europski parlament, rekao je za Index.hr da u ljetnim mjesecima, naročito u vrijeme proslave Oluje, dolazi do eskalacije govora mržnje kojima se za rat krivi cijelu srpsku zajednicu. ‘Došla je nova generacija, rođena nakon 1995. godine. Oni koji žive od slavljenja rata plaše se da će ta i mlađe generacije biti ravnodušne prema tekovinama rata. Slično se događalo i 1968. u Jugoslaviji, dakle s otprilike istim odmakom od rata, kada su partizanske elite krenule u ideološku ofenzivu pokretanjem općenarodne obrane, marksizmom u školama, podizanjem spomenika na svakom koraku, propagandnim filmovima pa i patriotskim rockom kojim se slavila Narodnooslobodilačka borba, socijalizam i Jugoslavija. Hrvatski mainstream ponavlja iste rituale, samo što im se pridružila puno efikasnija organizacija od Partije, a to je Crkva. Danas braniteljske udruge dolaze u škole tumačiti povijest, upleću se u kurikulum… Sve isto kao ‘68. u Jugoslaviji’, rekao je Jović i ustvrdio da Hrvatska treba prestati slaviti, a započeti komemorirati rat.

Milan Kujundžić, ministar zdravstva, izjavio je da prema njegovim informacijama nitko od napadnutih osoba kod Knina nije životno ugrožen, ali je sramota što se takav incident dogodio. ‘Čuo sam za incident koji osuđujem. Prema informacijama koje imam, nema životne ugroze, ali sramota je i ružno što se dogodilo’, rekao je Kujundžić novinarima uoči Vladine sjednice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više