Novosti

Kronika

Бeлoмaнaстирски шaмпиoни

Бeли Maнaстир je нajуспjeшниjи грaд у Хрвaтскoj у кoриштeњу срeдстaвa из eурoпских фoндoвa. При врху листe нajуспjeшниjих грaдoвa нaлaзe сe тaкoђe Супeтaр, Липик, Врликa, Вирoвитицa и Риjeкa

Large 6

36 evropskih miliona u 2020. - Beli Manastir

Kada se ukupni iznos povučenog novca stavi u odnos s brojem stanovnika, Beli Manastir je najuspješniji grad u Hrvatskoj u korištenju sredstava iz europskih fondova. Pri vrhu liste najuspješnijih gradova nalaze se takođe Supetar, Lipik, Vrlika, Virovitica i Rijeka.

Tokom 2020. godine, Beli Manastir je povukao 36,162 miliona kuna, ili 3.592 kuna po stanovniku što ga je pozicioniralo na vrh liste najuspešnijih gradova koju je izradio tim portala gradonacelnik.hr. Jedini baranjski grad realizovao je brojne projekte (su)financirane europskim sredstvima, među kojima su "Kuća baranjskog kulena", "PEER centar", kao i projekt oživljavanja prigradskih naselja rekonstrukcijom tamošnjih društvenih domova. Prvi projekt vredan je 12,5 miliona kuna, a uključuje izgradnju pogona za preradu mesa te potpuno opremljene zgrade za prezentaciju te nadaleko poznate baranjske delicije. Drugi se projekt, vredan 32,5 miliona kuna, odnosi na uređenje novog prostora dečijeg vrtića, novih prostorija za smeštaj mladića i devojaka koji s napunjenih 18 godina odlaze od svojih udomiteljskih porodica, hostela, poslovnih prostora i kuglane.

Laskava titula više je nego dobar razlog za zadovoljstvo gradske uprave, ali oni to priznanje prvenstveno pripisuju zaposlenicima, koji su zajedno s partnerima iz raznih ministarstava i saradnicima uključenima u projekte, doprineli da povlačenje sredstava bude postignuto na najvišoj mogućoj razini. No u gradskoj upravi ističu da nema vremena za spavanje na lovorikama pa intenzivno nastavljaju posao jer je apsorpcija sredstava iz EU jedini mogući put razvoja Belog Manastira, obzirom na mala sredstva lokalnih proračuna i sve većih troškova u ovim turbulentnim vremenima.

U tom kontekstu intenzivno se pripremaju za novo financijsko razdoblje, prvenstveno izradom dokumentacije za buduće projekte, uzimajući u obzir odrednice novih operativnih programa od 2021. do 2027. godine. Kako ističu, naglasak će ponovo biti na gospodarstvu i obrazovanju, pri čemu je važan segment prenamena bivše kasarne u centar izvrsnosti u području poljoprivrede.

Na kraju spomenimo da je u Belom Manastiru trenutno u fazi provedba nekoliko EU projekata sufinanciranih iz EFRR-a od kojih je najopsežnija izgradnja kompletno novog Gradskog sportskog parka, vredan 32,5 miliona kuna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više