Novosti

Kultura

Biseri moderne Pavla Beljanskog

Do 10. januara 2016. zagrebačka publika ima priliku razgledati veliku zbirku poznatog diplomata i strastvenog kolekcionara

U prisustvu velikog broja zvanica, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu svečano je otvorena izložba ‘Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne’. Iako su neka od izloženih djela već prikazana u Hrvatskoj, ovo je prvi puta da je zbirka u cijelosti postavljena u inostranstvu, rečeno je na otvaranju.

Na izložbi, koju je otvorila Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Zagreba, prisutnima se obratila Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

- Umjetnički paviljon kao mesto sagledavanja odabranih poglavlja iz likovne i kulturne sadašnjosti i prošlosti logičan je izbor za prikazivanje kulturne baštine regiona. Centralno delo izložbe je slika Vlaha Bukovca, koji je bio inicijator izgradnje ovog paviljona. Predstavljanjem njegove slike ‘Velika Iza’, ujedno se predstavlja i okosnica aktuelnih umetničkih tokova evropskih centara u kojima je Beljanski boravio tokom svoje diplomatske karijere – kazala je upravnica Spomen-zbirke.

- Izlazak dela zbirke van granica zemlje predstavlja ostvarenje sna Pavla Beljanskog, a za Zagreb to znači odmeravanje vrednosti koje su vladale na opštem umetničkom polju između dva svetska rata – dodala je Jasna Jovanov u razgovoru za ‘Novosti’.

Naglasila je da zbirku, koja bi uskoro mogla biti postavljena i u Beču, posjećuju ljubitelji umjetnosti, ali ne i školska djeca. Naime, kako kaže, naš obrazovni sistem i dalje u dovoljnoj mjeri ne prepoznaje obilaske muzeja i galerija kao sredstvo edukacije.

Otvorenju izložbe je prisustvovao i Slaviša Grujić, sekretar za kulturu i javno informisanje Pokrajinske vlade Vojvodine, koji je u razgovoru za ‘Novosti’ istaknuo da kultura ne smije imati granice.

- Kultura mora biti most i to ne samo među državama, nego i među ljudima. Ona nas oplemenjuje i čini boljima. Iza nas je težak period u kojem kultura nije mogla da bude deo našeg zajedničkog suživota. Sad u obe zemlje postoje ekonomske teškoće i kultura je nešto na šta se poslednje gleda, ali svejedno svedočimo razmeni izložbi, koncerata i predstava – dodao je Grujić.

Zvonko Maković, jedan od autora ove izložbe, kao i one ‘Miroslav Kraljević i sljedbenici’, koja će u sklopu kulturne razmjene biti otvorena 3. decembra u Novom Sadu, kazao je da je ideja o suradnji institucija koje spadaju među najznačajnije nacionalne čuvare baštine važna za kulturu obje zemlje.

- Pregovori su počeli prije osam godina nakon izložbe ‘Sto vrhunskih djela hrvatskih umjetnika’ koju sam radio s Ljubicom Miljković iz Narodnog muzeja u Beogradu. Pokušao sam je pokazati u Galeriji umjetnina u Splitu, ali smo se na kraju ipak odlučili za Zagreb – kazao je Makoviću u razgovoru nakon otvorenja izložbe, te dodao da bi u Hrvatskoj volio vidjeti i izabrana djela beogradskog Muzeja savremene umetnost koji je zatvoren iako se tamo nalaze velika djela jugoslavenske umjetnosti

- Do prije 25 godina smo bili jedinstveni politički organizam i ne možemo to zaboraviti. Srpsku umjetnost izuzetno cijenim i poznajem i zbog toga bih je volio vidjeti ovdje – poručio je Maković.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nosi naziv po svom darodavcu i osnivaču, rođenom 19. juna 1892. u Velikom Gradištu. Posebnim ugovorom vlastitu kolekciju poklonio je Izvršnom veću AP Vojvodine. Ovu značajnu kolekciju dopunjavao je do kraja svog života i po konačnom inventaru broji 185 radova 36 autora. Spomen-zbirka Beljanskog za javnost je otvorena 22. oktobra 1961. godine. Zbirka sadrži radove umjetnika koji su ostavili neizbrisiv trag i dali izuzetan doprinos u kreiranju umjetničkih tokova u regionu, kao što su Sava Šumanović, Petar Dobrović, Stojan Aralica, Ignjat Job, Ivana Tabaković, Ivan Radović, Zore Petrović, Nadežde Petrović, Marina Tartaglije i drugih. Zagrebačka publika će zbirku moći razgledati do 10. januara 2016.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više