Novosti

Kronika

Бjeлoбрдци пудaрили

Српскo културнo-умeтничкo друштвo "Joвaн Joвaнoвић Змaj" и пoдoдбoр Српскoг културнoг друштвa "Прoсвjeтa" у  Биjeлoм Брду, вeћ чeтврту гoдину зaрeдoм oргaнизуjу "Пудaрину", мaнифeстaциjу кojoм жeлe oживeти нeкaдaшњи oбичaj чувaњa винoгрaдa уoчи бeрбe грoжђa

Qletl5d15lhkb5wl6450uri6jwy

Srpsko kulturno-umetničko društvo "Jovan Jovanović Zmaj" i pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u  Bijelom Brdu, već četvrtu godinu zaredom organizuju "Pudarinu", manifestaciju kojom žele oživeti nekadašnji običaj čuvanja vinograda uoči berbe grožđa.

- Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija u Bijelom Brdu koje je u ovom kraju bilo poznato po vinogradima i običaju pudarenja. Pudarina je okupljala mlade, momci su dolazili kod devojaka u vinograd, pudarilo se, gaćarilo i ljubovalo, ali i čuvalo grožđe od čvoraka i lopova", kaže Slobodan Nešić, predsednik bjelobrdskog SKUD-a. Običaj pudarenja se, dodaje, 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, porastom industrijalizacije, izgubio. Mnogi vinogradi su povađeni, a seljaci se opredelili za ratarske kulture. Danas se sve više meštana vraća tradiciji.

- Vinograd traži veselog domaćina, svakog dana da se pomalo radi, peva i uživa. U ovom užurbanom načinu života, bilo je teško vratiti taj stil života. Ovom manifestacijom i degustacijom bjelobrdskih vina o Svetom Trifunu, oživeli smo tradiciju vinogradarstva u Bijelom Brdu i uspeli zainteresovati mlade domaćine i seljake da podižu nove vinograde jer smatramo da vinogradarstvo u ovom kraju ima budućnost i može popuniti kućni budžet, ističe Nešić .Pored privrednog karaktera, cilj manifestacije je i očuvanje običaja i nacionalnog identiteta.

- Mlade i decu želimo da naučimo da nisu repa bez korena i da imaju svoj nacionalni identitet. Da se, bez obzira gde će sutra biti, sete ovih lepih trenutaka u pudarini i da znaju ko su i šta su, kaže naš sagovornik. Davne 1965. godine, u pudarinu je odlazila i Bojka Petrašević.

- U pudarinu se obično odlazilo na Preobraženje. Prvo smo uređivali vinograd, a bilo je vremena i za druženje. Dolazili su momci, pevalo se i veselilo, priča Bojka. Pesmom i veseljem započela je i ovogodišnja manifestacija. Iz Bjelobrdske kuće gde su se okupili,  učesnici programa su zaprežnim kolima otišli u vinograd ovogodišnjeg domaćina Siniše Gajčića. "Ovo je jedna lepa tradicija, sećanje na stara vremena i običaje koje treba sačuvati, obnoviti vinograde i stare sorte", priča ovaj 36-godišnjak koji je svoj vinograd s oko 200 čokota podigao pre šest godina i godišnje proizvodi oko 200-300 litara. Nakon simbolične berbe grožđa, pudari su se uz veselje, igru i pesmu vratili u etno kuću gde su prikazani postupci proizvodnje vina.

U kulturno-umetničkom delu programa, pored domaćina su učestvovali i gosti iz "Prosvjetinih" pododbora Garešnica i Mali Gradac koji su se predstavili igrama iz Moslavine i s Banije. Za učesnike manifestacije pripremljena su tradicionalna jela poput pržene ribe, satariša i gužvare. U Bijelom Brdu će uskoro biti održana i Smotra konjskih zaprega u organizaciji Konjogojskog udruženja "Drava". Obe manifestacije podržale su Opština Erdut i opštinska Turistička zajednica.

- Ponosni smo na našu tradiciju i običaje jer su dokaz našeg vekovnog postojanja na ovim prostorima, ističe zamenik načelnika opštine Erdut Slobodan Narančić.

AUTOR: D. Bošnjak

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više