Novosti

Politika

Bulj govor u Saboru završio s pozdravom "Za dom spremni"

Zastupnik Mosta Miro Bulj govor u Saboru završio je s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, ali je izbačen tek kad je krenuo osobno vrijeđati predsjednika Jandrokovića. Najavljeno je osnivanje međuresorne skupine koja će u svibnju razmoriti sporna pitanja, pa i ono vezano uz korištenje ZDS-a

Large miro

Miro Bulj (foto Patrik Macek/PIXSELL)

"Za dom spremni", uzviknuo je zastupnik Mosta Miro Bulj ustaški pozdrav u srijedu u Saboru prigovarajući vladajućima, jer po hitnoj proceduri žele donijeti izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prije toga Bulj je zaradio nekoliko opomena prigovarajući na proceduri donošenja zakonskih izmjena čiji je cilj, kako tvrdi, uvođenje verbalnog delikta kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava "Za dom spremni", za što ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaznio s dvije opomene.

Bulj tu, međutim, nije stao, nego je tražio u ime Kluba Mosta stanku od deset minuta pa je ponovio sve skupa, dodajući da je ustaški pozdrav legitiman među braniteljima i pozvao zastupnike HDZ-a Đakića i Deura da ne glasaju za ovaj zakonski prijedlog kojim će se – tvrdi on – uvesti drakonske kazne i ukinuti sloboda govora, pa u cijelu priču umiješao lažne vijesti, koronavirus i rat u Ukrajini da bi govor završio s pozdravom "Za dom spremni" i mirno sjeo na svoje mjesto.

Reagirao je Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazavši Bulju da je uvrijedio najveći dio branitelja koji se nikada nisu identificirali s pozdravom "Za dom spremni", jer su se borili za slobodnu Hrvatsku, a ne za ustašku tvorevinu.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava "Za dom spremni" za vrijeme rasprave u Saboru, kao što je to učinio Bulj, teška uvreda kao i poziv na mržnju i nasilje, na što ga je napao Željko Sačić (HS) da vrijeđa branitelje.

Jandroković je tada konstatirao da je Buljevo ponašanje neprihvatljivo i da je zabranjeno propagirati ustaške simbole i poruke, a da ih je Bulj dvosmisleno koristio što se može različito tumačiti.

Govorila je i Sandra Benčić (Možemo) ustvrdivši da se promoviranje ustaških, fašističkih i nacističkih pozdrava u Saboru mora kazniti oduzimanjem riječi, a ne samo opomenom, jer vrijeđa i hrvatski i druge narode te poziva na mržnju i nasilje.

Onda se opet javio Bulj kako bi rekao da je on govorio isključivo o Domovinskom ratu, kao i da su i stranci ginuli pod HOS-ovim znakom i pozdravom.

- Ja sam bio na pravoj strani dok je bio Domovinski rat, a ti nisi bio di si triba bit i nećeš mi solit pamet svaki put – kazao je Jandrokoviću na što mu je ovaj konačno dao i zadnju, četvrtu opomenu što znači izbacivanje iz sabornice.

Potom je proglašena pauza.

Izbačeni su i Krešo Beljak (HSS) koji je, tvrdi Jandroković, Bulju dok je izlazio iz sabornice iz klupe dovikivao: "Ostani Miro, ostani", kao i Željko Sačić (HS) koji je kasnije, za vrijeme pauze, zajedno s Beljakom, krenuo prema Jandrokoviću da se – opet citiramo predsjednika Sabora – fizički obračunaju s njim.

- Ovakve stvari nam ne trebaju i štete ugledu Republike Hrvatske – konstatirao je Jandroković.

Nakon pauze nastavljeno je vrijeđanje. Stipo Mlinarić (DP) kazao je da je odmah znao – kad se Pupovac javio za riječ – kako zakonske izmjene nisu dobre za "njegove dečke" koji su se borili u ratu s insignijom koju su nosili na rukavu.

– Mrtvog Crvenkapu su otkopali sa znakom HOS-a i pozdravom "Za dom spremni", a zakopali su ga ljudi Milorada Pupovca, a ti simboli koji su ubili Crvenkapu - četnička kokarda i crvena petorkaka - nisu pod sankcijama od 4000 eura. To nije ni fer ni pošteno, a zakon je donesen na pritisak SDSS-a da ne bude u nedjelju pet kolona u Jasenovcu – nastavio je Mlinarić s uvredama.

Rasprava je započela u punoj sabornici u srijedu ujutro. Zastupnici opozicije bili su protiv hitne procedure tvrdeći da se radi o vrlo važnom zakonu koji nakon 46 godina znatno povećava kazne kao i da bi ga upravo zbog toga trebalo bolje razmotriti i donijeti u redovnoj proceduri.

Sandra Benčić (Možemo) rekla je da nema nijedan objektivan razlog da se izmjene donose po hitnoj proceduri, Dalija Orešković (Centar) kazala je kako je odlika totalitarnih režima da jedna partija radi što želi, dok se u demokraciji mora poštovati procedura, a Arsen Bauk (SDP) upozorio je da se radi o represivnom zakonu koji bi Ustavni zakon mogao vratiti na doradu, ako se usvoji po hitnoj proceduri.

Nikola Mažar (HDZ) objasnio je da se ovim zakonom samo povećavaju kazne radi usklađivanja s drugim zakonima.

- U svibnju će međuresorna skupina, koju čine predstavnici svih pravnih fakulteta i stručnjaci, kao i nevladin sektor i civilno društvo, raspravljati o prijepornim pitanjima da se kroz široku javnu raspravu razmotri ovo pitanje - objasnio je Mažar.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više