Novosti

Kultura

Četiri luda filmska dana

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa ‘25 FPS’ i ove godine u svojim programima donosi raznovrstan izbor najuzbudljivijih inovativnih i umjetničkih filmova, koji će nakon Zagreba biti prikazani i u Rijeci

Vt1fkd04ip9fr6akw1ogd1khyn6

12. Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa ‘25FPS’ od 29. rujna do 2. listopada u Zagrebu

Dvanaesti Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa ‘25 FPS’ održat će se u Zagrebu od 29. rujna do 2. listopada. Cijeli program odvijat će se na nekoliko lokacija: u kinu SC, dvorani Multimedijalnog centra, Francuskom paviljonu i Teatru &TD. Nakon Zagreba, najbolji filmovi bit će predstavljeni i u riječkom Art-kinu Croatia 6. i 7. listopada. Ulaz na sve programe Festivala je slobodan.

Festival ‘25 FPS’ i ove godine u svojim programima donosi raznovrstan izbor najuzbudljivijih eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova, koji već dugi niz godina održava izvrsnu vezu zagrebačke i riječke publike željne drugačijeg filmskog programa. Svojevrsna kruna ovogodišnjeg programa je konkurencija u kojoj se ove godine nalaze 24 filma, koje su izbornici programa Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul odabrali među 1462 prijavljena rada.

Nagrađivani filmaši

Filmovi će se prikazivati u pet programskih i tematskih blokova, koji će na najbolji način istaknuti pojedinačne idejne i estetske preokupacije autora, od kojih su neki sudjelovali i na prijašnjim festivalskim izdanjima. Među njima se posebno ističe u Zagrebu rado viđeni i nagrađivani britanski filmaš Ben Rivers čiji se film Daleka epizoda nalazi u programskom bloku kojim se otvara ovogodišnji ‘25 FPS’. Gostovanje britanske umjetnice Jodie Mack na ‘25 FPS-u’ 2014. godine, za sobom je ostavilo veliki broj obožavatelja i pozamašnu količinu šljokica, a kojima se i ovaj put poigrala u svom najnovijem filmu Nešto među nama – studiji koreografiranog pokreta svjetlucavih drangulija i ukrasa, koji u konačnici tvore glamurozni balet u punom sjaju 16-milimetarske vrpce.

Riversov kolega i koredatelj na Festivalu prikazanog filma Čarolija za obranu od tame Ben Russell na sedmom ‘25 FPS-a’ je kao član Velikog žirija nagradio korejsku autoricu Hayoun Kwon za film Manjak dokaza te joj je tim činom otvorio mnoga festivalska vrata. Hayoun Kwon ove godine konkurira za nagradu filmom 489 godina, prijepisom svjedočanstva bivšeg vojnika u Južnoj Koreji koji priča o svojim iskustvima s istraživačke misije te o nevjerojatnom otkriću iz polja prepunog mina, koje je postavila Južna Koreja ne zabilježivši gdje.

Raznovrsnosti pristupa temama i filmskim tehnikama pridonijet će znanstveno-fantastični i psihotropični imaginarij: Nered, film američkog multimedijskog umjetnika Petera Burra, Ništa ne može biti bez duhova, film Rainera Kohlbergera rađen bez kamere i filma, koji i takav žestoko napada ljudski sustav percepcije, te Rhus Typhina, film A. Moralesove i G. Bagdasarova, nastao uz pomoć Labodobleovog eksperimenata s prirodnim (organskim) razvijačem filma, koji je odgovoran i za nelinearnu strukturu filma. Dašak dalekih krajeva i civilizacija konkurencijom će pronijeti Grad Maja, meksičkog redatelja Andrésa Padille Domene, film s ruba znanstvene fantastike i dokumentarca koji raščlanjuje imaginarij majanske kulture i identiteta, te Prizori iz crtaćeg bloka, indijskog redatelja Amita Dutte, poznatog i cijenjenog po osebujnom stilu filma ukorijenjenog u indijskoj estetici i osobnoj simbolici.

Hrvatski autori

U konkurenciji za festivalske nagrade nalaze se i dva rada hrvatskih autora: Sve bih ostavio ovdje Ivana Faktora, koji tokom četiri godišnja doba kroz prozor bilježi svijet oko sebe malom DV-kamerom, i Pokretni elementi Marka Tadića, film o kreativnim procesima koji vode do stvaranja umjetničkih djela. Film je zamišljen kao hommage autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma, te se dijelom koristi vizualnim jezikom specifičnim za šezdesete i sedamdesete. Filmovi su u konkurenciji za jedan od tri Grand Prixa Festivala, a bit će dodijeljena i nagrada kritike. Svi hrvatski filmovi u konkurenciji su i za nagradu Green DCP, kojom organizatori potiču daljnji život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

Pored programa konkurencije, 12. Festival ‘25 FPS’ pripremio je svoje stalne programe – Žiri predstavlja, Ode filmu, Expanded Cinema, Refleksi, te predstavljanja knjiga, razgovore s autorima i posebne projekcije o kojima će javnost obavijestiti u tjednima koji prethode Festivalu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više