Novosti

Politika

Crna Danica

Marko Perković Thompson je svoju miniturneju nastavio u Koprivničkim Bregima: Veliki plakat s njegovim likom danima je uoči koncerta stajao u neposrednoj blizini Spomen-područja Danica, odnosno nekadašnjeg ustaškog logora

Rjr8qd9o2394zcdpiydmii9l5id

Nakon koncerta koji je povodom 23. godišnjice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’ održao u Glini, Marko Perković Thompson je svoju miniturneju nastavio u Koprivničkim Bregima. Osim zbog ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, kojim sada već tradicionalno otvara svaki svoj nastup, njegov posjet podravskom kraju ostat će upamćen i po velikom plakatu s njegovim likom koji je danima uoči koncerta stajao u neposrednoj blizini Spomen-područja Danica, odnosno nekadašnjeg ustaškog logora. Procjenjuje se da je kroz taj prvi ustaški koncentracijski logor do njegovog zatvaranja u jesen 1942. prošlo više od 5600 logoraša s cijelog tadašnjeg područja Nezavisne Države Hrvatske i zapadne Srbije. Većina njih je kasnije deportirana i ubijena u logorima Jadovno, Jasenovac i Auschwitz.

No taj čin i sam koncert, koji je povodom Dana općine Koprivnički Bregi održan 18. kolovoza, gotovo da nisu izazvali reakcije lokalnih političara i antifašističkih udruženja. Jedina iznimka bio je Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik i predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačko županije, koji se uoči koncerta omiljene zvijezde hrvatske nogometne reprezentacije oglasio kratkim priopćenjem. Njime je Marku Perkoviću Thompsonu poručio da pripazi na svoj repertoar pjesama, naglašavajući blizinu ustaškog logora Danica te potrebu iskazivanja pijeteta prema njegovim žrtvama. Isto tako, Thompsonovu publiku pozvao je na mir i kulturu te im predložio da ‘umjesto crnih obuku bijele majice i tako šire ljubav, a ne mržnju’.

Priopćenje, koje je objavljeno na portalu Prigorski.hr, kod dijela lokalne desnice izazvalo je burne reakcije. Mladen Kešer je tako danima bio izložen napadima na društvenim mrežama i portalima koji su prenijeli njegovu poruku. Komentari su i ovaj put dokazali da Thompsonovi fanovi ne štede na uvredama i otvorenim prijetnjama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više