>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Dani Belog Manastira

Beli Manastir svoj Dan grada od 4. do 17. novembra: U srijedu, 14. novembra u kinodvorani će se održati svečana akademija povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Baranje i Batinske bitke

Beli Manastir svoj Dan grada slavi 11. novembra, što je vezano za belomanastirsku župu i katoličku crkvu koje su posvećene Svetom Martinu biskupu. Glavni dio proslave održaće se na sam dan Svetog Martina brojnim aktivnostima od 9 do 17 sati, koje uključuju npr. blagoslov vina, svečani obilazak uskotračne parne lokomotive i tri vagona zvanih ‘Ćiro’, nedavno postavljenih u sam centar grada, te svečanu sjednicu Gradskog vijeća i oživljavanje legende o Sv. Martinu. Program obilježavanja počeo je već 4. novembra izložbom slika u organizaciji Zajednice Austrijanaca i Nijemaca u Hrvatskoj i trajaće do 17. novembra.

Od ukupno 27 događanja, spomenućemo još da će se u subotu, 9. novembra, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, s početkom u 17:30 sati, održati deseta Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, a sat i pol kasnije, u kinodvorani koncert HKUD-a Beli Manastir ‘U jesen si Baranjo lipa’.

U četvrtak, 14. novembra, s početkom u 12 sati, u kinodvorani bit će održana svečana akademija povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Baranje i Batinske bitke u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir. Osim nabrojanog, u programu su još i izložbe, promocije knjiga, književno večer, smotra zborova, šahovski turnir, koncerti, sajam udruga, kazališne predstave, predavanja i vjerska događanja.

1/2