Novosti

Intervju

Drago Pilsel: Dio branitelja je ogorčen pljačkom u režiji HDZ-a

Novinar i publicist, autor knjige ‘Povratak Adolfa Pilsela’: Dobar dio braniteljske populacije prihvaća nacionalizam. No moje iskustvo govori da niti su svi branitelji oduševljeni Tuđmanom i HDZ-om, niti se svi oni smatraju predstavljenima od tzv. šatoraša i njihovih satelita

19p6wjf70svumtjlvg8h85258uw

Drago Pilsel (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Bivši ste branitelj i razočarani pripadnik emigracije, čime rušite predrasudu da su svi branitelji desnih političkih uvjerenja. Kako gledate na taj općeprihvaćeni stav?

Dobar dio braniteljske populacije prihvaća nacionalizam. Ali najvatreniji su ipak oni koji su postali ovisnici o državnom novcu. Mnogi vise u kladionicama i ne privređuju. Krpelji su. Nažalost, nemamo kvalitetna sociološka istraživanja o vrijednosnom sustavu među braniteljima. Moje iskustvo govori da niti su svi branitelji oduševljeni Tuđmanom i HDZ-om, niti se svi oni smatraju predstavljenima od tzv. šatoraša i njihovih satelita. Dapače, dobar dio branitelja je ogorčen pljačkom koju su prevodili HDZ-ovci. Nisam vidio neku navalu branitelja na ovotjednom otkrivanju spomenika Tuđmanu u Zagrebu.

Kakve je zaključke izvukao vaš otac kad je posjetio Hrvatsku, o čemu pišete u svojoj novoj knjizi, i kako je teklo suočavanje s današnjim prilikama?

Jedna od ključnih spoznaja s kojima se moj otac vratio u Paragvaj je da su u mnogočemu HDZ-ovski i ini hrvatski nacionalisti kompromitirali ideju hrvatske države. Bio je osupnut mnogim pričama o kriminalu koji ima korijene u ovdašnjem nacionalizmu. Ja sam svjedočio i u knjizi ‘Povratak Adolfa Pilsela’ objavio da je tata često čitao tjednik Novosti. Uz tjednik Nacional, to je jedina tiskovina koja redovno ulazi u naš dom. Mislim da je spoznaja da je Hrvatska izuzetno korumpirana država doprinijela da, pored drugih razloga, on ovdje ne vidi mjesto za sebe.

Sudjelovali ste na obilježavanju godišnjice smrti porodice Zec. Također, pučka pravobraniteljica upozorila je na otvoreno rehabilitiranje ustaških pozdrava i znakovlja?

Razočaralo me da se ništa nije organiziralo da komemoriramo ta smaknuća koja su, kao što govorim, sramotno poglavlje naše novije povijesti. Stoga sam se dao u posao da ipak nešto napravimo 8. prosinca na Sljemenu, a pogotovo jer, kako reče ovih dana i mitropolit Porfirije u Bruxellesu, ‘primećujemo obnavljanje govora mržnje i istorijskog revizionizma kojem je cilj rehabilitacija poraženih pokreta, domaće varijante nacizma i fašizma, i negiranje njihovih zločina’.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više