>

novosti logo

Piše N.J.

Folklorna piromanija

Prošlo je vrijeme maškara, fašnika, karnevala i spaljivanja fašnika ili krnje. Tako su u bosanskohercegovačkoj Čapljini podigli optužnicu protiv Marka Krnjevala – predstavljen je u liku haškog suca koji je osudio Slobodana Praljka. Ne znamo hoće li to Haški sud okarakterizirati kao akt nepoštivanja suda, ali nam pokladno iskustvo pokazuje da se spaljivačima nepodobnih uglavnom ništa nije dogodilo.

Na primjer, u Kaštel Starom, Metkoviću i Rijeci krnjo je 2010. godine poprimio lik Ive Sanadera koji je u međuvremenu sišao s vlasti. U 2011. je spaljeno pet lutaka u liku Jadranke Kosor, tri u liku Ive Sanadera i (samo) jedna Ive Josipovića. Zadrani su na karnevalu 2013. razvili plakat s eksplicitnim sadržajem, ministrom Željkom Jovanovićem te novinarima Antom Tomićem i Borisom Dežulovićem. Kaštelani su 2015. spalili krnju u liku Zorana Milanovića, a godinu dana kasnije lutke koje su simbolizirale HDZ-ovce, SDP-ovce, ali i Božu Petrova. Te godine je u svom rodnom selu Prološcu simbolički spaljen Ante Tomić. Godinu dana kasnije u Suhopolju je spaljen Milanovićev alias ‘Zoki Zorul’ maskiran u Josipa Broza Tita.

Ni Šibenčani se nisu ustezali od ismijavanja ‘antiprotivnih’: spalili su krnju koji je predstavljao Zorana Milanovića, Željka Jovanovića, ali i Nadana Vidoševića. Izgorjela je tom prilikom i figura što je predstavljala HRT koji su nazvali ‘Radmanovizija’, iako se već pretvarala u Kaptolviziju. Umjesto da ridikuliziraju užasnu kvalitetu proizvoda javne TV, oni su, sudeći po simbolici štafete s petokrakom i paroli ‘smrt fašizmu’, napali njeno potpuno nepostojeće jugoslavenstvo. Ove godine najpoznatije je kaštelansko spaljivanje krnje u vidu makete LGBT slikovnice ‘Moja dugina obitelj’, a zabilježeno je i vođenje koze u duginim bojama u karnevalskoj povorci.

Navedeni primjeri uglavnom potvrđuju da se radi o obračunu sa svima koje lokalni desničari smatraju političkim neprijateljima; zanimljivo je da se u tim običajima poganskog porijekla nikada ne spaljuju figure katoličkih svećenika ili biskupa. Na lanjskom Riječkom karnevalu zamijećena je i lutka s likom Kolinde Grabar-Kitarović naoružana mitraljezom i čokoladicom ‘Pionir’, ali nije spaljena. Spaljuju se u najvećoj mjeri ljevičari i ‘Jugoslaveni’.

1/1