>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Interes za optante

Na promocija knjige ‘Slikom i rečju protiv zaborava’ u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru okupilo se osamdeset osoba, što je za promocije respektabilan broj

U Srpskom kulturnom centru (SKC) u Belom Manastiru, a u organizaciji SKUD-a ‘Jovan Lazić’, SUŽ-a ‘Dukat’ i lokalnog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’, održana je promocija knjige ‘Slikom i rečju protiv zaborava’. Knjigu je uredio dr. Predrag Mandić, novinar Srpske redakcije Mađarskog radija iz Pečuja, a izdali su je 2016. godine Samouprava Srba u Pečuju i Pečujsko-baranjsko srpsko udruženje. Tema knjige su zbivanja u Baranji nakon završetka Prvog svjetskog rata i optacija srpskog stanovništva od 1920. do 1931. godine, koja je imala za posljedicu da su Srbi napustili gotovo sva naselja u Mađarskoj u kojima su dotada živjeli te su u njima ostale samo crkve i groblja da podsjećaju na nekadašnje stanovnike.

O knjizi govorili su urednik Mandić i historičar dr. Arpad Hornjak, docent na Pečujskom univerzitetu, koji potječe iz Bajmoka. Dr. Hornjak je na promociji govorio o tome zašto je i kako došlo do optacije i kakve su bile njezine posljedice, a dr. Mandić o tome kako je nastala knjiga i ko mu je sve pomogao da skupi građu za nju. U knjizi su i priče optanata iz Belog Manastira i Popovca te priče potomaka optanata iz Belog Manastira, Bolmana, Šida i Trpinje.

Mnogi optanti su se nakon dolaska u tadašnju Kraljevinu SHS nastanili u onom dijelu Baranje koji sada pripada Hrvatskoj. Inače, te je večeri u dvorani belomanastirskog SKC-a bilo preko 80 osoba, što je za promocije knjiga stvarno respektabilan broj. Takav interes naveo je dr. Hornjaka da na početku svog izlaganja kaže kako se ne sjeća da je bio na promociji u nekoj drugoj prepunoj sali u kojoj se još i stajalo jer nije bilo dovoljno mjesta za sve.

1/1