Novosti

Kronika

Kad neće HTV, može RTRS

Medijska politika Republike Hrvatske tjera srpsku manjinu pod skute susjednih država: Osim na RTV Vojvodine i satelitskom programu RTS-a, ‘Hronika’ ZVO-a biće emitirana dvaput mjesečno na televiziji Republike Srpske

Mcltht9f196xt2aaobwd5acsvr0

Ekipa 'Hronike': Sede s leva na desno: Srđan Kolar, Jadranka Jaćimović Ivan, Slavko Bubalo, Nebojša Vojnović. Stoje: Darko Kovač, Nikola Milojević, Srđan Sekulić

Zajedničko veće opština potpisalo je sredinom maja Ugovor sa Radio televizijom Republike Srpske o emitiranju televizijske emisije Hronike istočne Slavonije, Baranje, i zapadnog Srema, kojeg realizira produkcija ZVO i koja će se prikazivati dva puta mjesečno, petkom u 12.30 sati, u trajanju od 30 minuta.

Novi je to uspjeh novinarske ekipe okupljene u ZVO-u i treći po redu potpisani ugovor sa javnim servisima na prostoru bivše Jugoslavije. Podsjećanja radi, prvi takav ugovor potpisan je još 2007. sa Radiotelevizijom Vojvodina, a zatim i sa Radiotelevizijom Srbije za prikazivanje emisije na satelitskom programu. Od prvog ugovora sa RTV Vojvodinom , televizijska ekipa ZVO-a svojim prilozima ne pokriva samo prostor istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, nego i povratničke krajeve Dalmacije i Like, te je pored ekipe u Vukovaru, formirana i ekipa u Kninu. Ekipa emisije koja još uvijek nosi stari naziv ‘Hronika istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema’, nakon potpisivanja Ugovora planira proširiti televizijsku područje rada i na prostor Banije i Korduna kojeg pokriva analogni signal Radiotelevizije Republike Srpske.

- Cilj nam je predstaviti zajednicu u stanju u kakvom jeste, a ne onako kako bi neko hteo čuti. Želimo da pokrijemo što veći teritorij Hrvatske, gde žive Srbi, pogotovo povratničko stanovništvo jer sve priče u Hrvatskoj su ispričane, samo nije srpska. Potpisanim ugovorima naša televizijska produkcija ne dobiva nikakvu finansijsku kompenzaciju ni od jedne televizijske kuće. Nama je samo bilo u interesu da probijemo medijsku blokadu, da dopremo do naše zajednice. Emisija predstavlja probleme povratnika, bavi se pravnim pitanjima, stambenim zbrinjavanjem, konvalidacijom radnog staža, penzijama, u nekim slučajevima i ratnim zločinima, ali i temama dnevno-političkog sadržaja u Hrvatskoj. Naša uloga je da razvijemo informiranje srpske zajednice, jer nažalost malo je medija koji prate život i problematiku Srba u Hrvatskoj’, ističe predsjednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac koji je Ugovor o emitiranju emisije potpisao sa direktorom RTRS-a Draškom Milinovićem.

Emisija predstavlja probleme povratnika, bavi se pravnim pitanjima, stambenim zbrinjavanjem, konvalidacijom radnog staža, penzijama, ratnim zločinima, ali i temama dnevno-političkog sadržaja

- Nezadovoljni smo dugogodišnjim nemarom HRT-a prema problemima povratničke zajednice. Manjinske emisije ‘Prizma’ i ‘Manjinski mozaik’ koji se godinama emituju na HRT-u, namenjeni su više većinskom narodu da bi se upoznao sa običajima i igrama nacionalnih manjina, nego što su informativnog karaktera za povratnike. Godinama smo, na osnovu Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, Zakona o HRT-a, ali i temeljem bilateralnog sporazuma sa Republikom Srbijom, tražili manjinsku redakciju i emisiju za srpsku zajednicu na HRT-u. U mandatu kada sam bio član Programskog vijeća HRT-a, odbacivali su tu obavezu, tražeći razne izgovore; recimo da nemaju dovoljno prostora jer su tada imali samo dva kanala. Sada kada je HRT proširen na četiri kanala, kažu da nemaju praksu da bi imali manjinsku redakciju. Kako nismo uspeli dobiti obavezni informativni prostor na državnoj televiziji u Hrvatskoj, a kako bi doprli do naših ljudi, bili smo prinuđeni okrenuti se javnim servisima u susednim državama, televizijskim kućama koje se ‘vide’ na području Hrvatske gde živi srpsko stanovništvo, ističe Dragan Crnogorac koji o informativnoj suradnji preko Dunava, sa Novim Sadom i Beogradom, govori pozitivnijim tonom.

- Punih devet godina ostvarujemo uspešnu saradnju sa Radiotelevizijom Vojvodine na informativnom polju. Proširili smo ju i na izradu specijalizovanih emisija dokumentarnog karaktera. Trenutno radimo dokumentarac o verskom životu na području Dalmatinske eparhije. Satelitski program Radio televizije Srbije emituje naše priloge i u drugim emisijama, čak i u Dnevnicima. Također, kada im je potreban određeni prilog sa naših prostora, taj posao odrađuju naši novinari, govori Crnogorac i ističe da je emisija koju proizvodi produkcija ZVO-a jedini televizijski program Srba u Hrvatskoj .

- Televizija Dunav koja je delovala do 2002. bila je jedina srpska televizija na prostoru Hrvatske. Od tada nikako nismo uspevali dobiti koncesiju za televiziju ni za radio stanicu na području Hrvatske. Naša zajednica na istoku Hrvatske oglašava se putem tri radio stanice: Radio Dunava, Radio Borova i Radija Banska Kosa iz Belog Manastira, koji nemaju podršku države, nego su prepušteni tržištu. Hrvatska ima obavezu da iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija isplaćuje sredstva za institucionalnu podršku manjinskih medija. Tri posto sredstava preplate, a to je nekih 36 miliona kuna za godinu dana, trebala bi ići za institucionalnu podršku svih manjinskih medija, pa i srpskih, ističe Crnogorac.

Medijsku scenu Srba u Hrvatskoj u borbi za javni prostor vjerno prate i problemi oko zatvaranja financijske konstrukcije.

- Suočeni smo sa smanjenim sredstvima iz Savjeta za nacionalne manjine. Kako ZVO izdaje i list ‘Izvor’ sa 25 brojeva godišnje kojeg financira Savjet za nacionalne manjine, čija sredstva pokrivaju samo 40 posto stvarnih potreba, isti ljudi faktički rade novinarski posao u ‘Izvoru’ i za emisije. Kao televizijska produkcija financirali smo se isključivo sredstvima Republike Srbije, Izvršnog veća Vojvodine. Proračun televizijske produkcije je 640.000 kuna, i iz ova tri izvora imamo osiguranih 450.000 Kn. Razliku su do sada pokrivali Zajedničko veće iz svojih redovnih sredstava, kao i sedam jedinica lokalne samouprave sa našeg područja. Kako bi mogli uspešno realizovati emisije Hronike i pokrivati sve veće područje, očekujemo podršku općina Kistanja, Ervenika i Biskupije, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, objašnjava financijsku križaljku Srđan Kolar, predsjednik Odbora za medije Zajedničkog veća opština, glavni i odgovorni urednik svih medija koje izdaje ZVO.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više