>

novosti logo

Kazališna matematika

U prozivanju Frljića za antiprotivno i nenarodno djelovanje slabo je primijećena činjenica da HNK u Rijeci ima posjetu otprilike u rangu HNK-a u Zagrebu, koji ima pet ili šest puta veći broj stanovnika

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nedavno je najavio novi odnos prema raspodjeli sredstava za kulturne institucije.

- Ubuduće će osnovni kriterij u raspodjeli sredstava biti kulturološki, a ne politički, odnosno isključivo će to biti rezultati rada kulturnih ustanova. Ne postoji ni lijeva ni desna kultura, postoji samo ono vrijedno, što će Ministarstvo znati prepoznati - rekao je ministar.

Ako održi riječ o kriteriju kvalitete, promjene nabolje sigurno bi trebao osjetiti i HNK u Rijeci, na čijem je čelu intendant Oliver Frljić, koji je odavno na meti hrvatske desnice i Hasanbegovićevih partijskih drugova iz HDZ-a.

U prozivanju Frljića za antiprotivno i nenarodno djelovanje slabo je primijećena činjenica da HNK u Rijeci ima posjetu otprilike u rangu HNK-a u Zagrebu, koji ima pet ili šest puta veći broj stanovnika nego Rijeka, koja ih broji 130.000.

Lani je u riječkom HNK-u izvedeno 295 različitih predstava koje je vidjelo 83.779 posjetilaca, što je 11 posto više nego u 2014. godini. Upriličeno je i 113 prigodnih programa sa 13.320 posjetilaca. Uključujući festival Riječke ljetne noći sa 53 programa, ukupna brojka je 104.631 gledalac. Tokom ove godine za predstave u HNK-u traži se karta više, a Frljić, koji je itekako cijenjen i u Evropi, u planu ima nove zanimljive projekte koji će i dalje privlačiti ljubitelje kvalitetnih programa kulture.

Za usporedbu, zagrebački HNK je lani imao 247 predstava uz posjetu od 96.619 posjetilaca, dok su brojke u drugim HNK-ovima značajno manje. Uz to, na njih utiču i specifični ekonomski razlozi jer sve HNK-ove, osim onog u Zagrebu, većinski financiraju lokalne samouprave.

S obzirom na to da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel gotovo jedini od političara i rukovodilaca dao podršku Frljiću i njegovom radu, podsjetivši da je on sanirao dugove koje je zatekao pri dolasku na dužnost, pa kuća danas posluje pozitivno, jasno je da će riječko kazalište i dalje biti financirano iz gradskog proračuna. Ali svakako bi trebalo imati i financijsku podršku Ministarstva kulture jer je, što god mislili neki koji nogom nisu stupili u tu kuću, ono itekako i hrvatsko i narodno.

1/1