Novosti

Kronika

Koд Чaснoг крстa

Oсjeчaни су eвoцирaли нa oбичaj кojи je прaктицирaн свe дo пoчeткa Другoг свjeтскoг рaтa

Bia3hxajwd6onzekmfznvawnocp

Na dan Svetog Marka, kod Zavjetnog krsta u Banovoj ulici u osječkom Donjeg gradu, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Osijeka i Srpska pravoslavna opština Osijek organizovali su i ove godine molitveno okupljanje pravoslavnih vjernika i predstavnika srpskih organizacija iz Osijeka i okoline te njihovih gostiju. Na skupu su, između ostalih, bili generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, zamjenik osječko-baranjskog župana Radomir Čvarković i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Jovan Jelić.

To okupljanje uspomena je na stari običaj litije u polja radi osvećenja usjeva baš na taj dan i to svake godine sve do Drugog svjetskog rata. Okupljenima se prvo obratio osječki paroh protojerej Aleksandar Đuranović.

- Građani srpske nacionalnosti podigli su ovaj časni krst u slavu Božju, a na spasenje roda pravoslavnog i svih ljudi dobre volje još u prvoj polovini osamnaestoga veka. Kroz burnu i bogatu istoriju krst je, zajedno sa našim narodom, doživljavao uspone i padove, skrnavljenja i obnove. 2016. – trudom i zalaganjem VSNM-a Grada Osijeka, odnosno njegovog predsjednika gospodina Milorada Miškovića, a uz finansijsku pomoć Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Vrkića – ovaj krst generalno je obnovljen. Koristimo priliku da se zahvalimo našim komšijama, našim susjedima, koji zajedno sa nama brinu i održavaju ovaj časni krst. Okupljene je – uime osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića i u svoje ime – pozdravio i gradonačelnikov zamjenik Boris Piližota.

- Tradicijom, običajima i svime što radite doprinosite razvoju našega Grada kroz unapređenje multikulturalnosti i multietičnosti i na tome vam se od srca zahvaljujem. Mislim da je dosadašnja suradnja Grada i srpske nacionalne manjine bila na zavidnoj razini i nastojat ćemo u narednom razdoblju da tu suradnju podignemo jednu ljestvicu više. Što ste vi više angažirani unutar svoje zajednice, time podižete suradnju između Grada i zajednice na višu razinu.

Nakon završetka molitvenog skupa, u obližnjem Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, služeno je večernje bogosluženje, a potom je za sve prisutne priređen i prijem u svečanoj sali Crvene opštine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više