Novosti

Rabljena sedmica

Kumek, kršćani, korona

Tjedan nas je počastio Juričanovim filmom o Bandiću, Vladinom odlukom o pomaganju ugroženim kršćanima i novim mjerama protiv Covida-19. Moglo je i gore, ali i mnogo bolje

Large rabljena

Dario Juričan na premijeri "Kumeka" (foto Zoe Šarlija/PIXSELL)

Mjere

Za Božić će nam se, naravno, smilovati Covid. Kako znamo? Ne znamo, slutimo. Političko-zdravstvene vlasti Republike Hrvatske najavljuju "najstrože epidemiološke mjere od uvođenja lockdowna u proljeće ove godine" čiji je cilj sputati domovinski ogranak pandemije. One, "najstrože epidemiološke mjere od uvođenja lockdowna u proljeće ove godine", imaju rok – do Božića, kad će biti zamijenjene nešto blažim mjerama jer, kao što znamo, hrvatske političko-zdravstvene vlasti vjeruju da je organizirano i masovno katoličanstvo i hrvatstvo imuno na virus. Zato je bilo dopušteno okupljanje u Vukovaru u povodu obljetnice njegova pada, kao i procesija na Hvaru prije nekoliko mjeseci, kao što će, eto, biti dopušteno svetkovanje Božića jer virus je posebno milosrdan prema svima koji se grupiraju s namjerom slavljenja rođenja Sina Božjega. O ovom se pitanju posljednjih tjedana, iz vrhova političko-zdravstvenog režima, najčešće oglašava Davor Božinović u ulozi trbuhozborca premijera Andreja Plenkovića. On i neimenovani izvor iz Vlade, koji je pouzdanom dnevnom listu otkrio kako je upravo premijer autor ingenioznog plana čiji je cilj da do Božića i Nove godine broj novozaraženih počne padati i da "Hrvatska blagdane dočeka u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji". S tim je planom premijer upoznao župane na sastanku. Drugim riječima, sada valja mirovati, što manje jesti, raditi, razmišljati, da bismo sretni, vedri i, što je najbitnije, bodri za druženje po bogomoljama dočekali Božić. Ako Plenković nije majstor taktike, ne znamo tko jest.

Nadahnute svetim ciljem, vlasti su donijele niz zabrana. Što će narodu muzeji i galerije? Zatvaraj! Na pogrebima maksimalno 15 osoba, u kafićima i restoranima svaki gost ima pravo na četiri četvorna metra, a ne bude li se netko toga pridržavao, slijedi zatvaranje. Kafića, ne gosta. Maloljetnici ne smiju u kafiće i barove, ne smiju se održavati ni vjerski obredi i misna slavlja uživo, nego online i "putem TV-a i radija", ali vjerski objekti mogu biti otvoreni za individualne molitve. Okupljanja na otvorenom – uključujući treninge sportaša amatera i vjenčanja – ograničena su na 15 osoba, popunjenost javnog prijevoza mora se smanjiti na 25 posto i sve u tom stilu. A onda će, prema najavi, 15. prosinca uslijediti "analiza epidemiološke situacije za ublažavanje ili uvođenje još strožih mjera". Ne možemo zamisliti da ova vlast uvodi strože mjere uoči Božića. Bilo bi baš nezgodno kad je dosad učinila toliko vjerskih ustupaka da se oklizne u zadnjoj ovogodišnjoj epizodi. Stoga bi sve osim ublažavanja mitskih mjera sredinom prosinca bilo pravo iznenađenje. A HDZ nas, kao što znamo, ničim ne može iznenaditi.

 

Ispitivanje

Stranke ljevice i lijevog centra naručile su od jedne hrvatske agencije za ispitivanje javnog mnijenja anketu o popularnosti političara u Zagrebu. U novinskoj vijesti koju prenosimo nema jasnog odgovora na onih pet pitanja, agencija ostaje neimenovana, a stranke naručiteljice su označene tek kao lijeva zagrebačka oporba. Svejedno, što veli anketa? Ništa neobično, zapazili bismo. Propitivala je koga bi birači zaokružili da u drugi krug uđu Milan Bandić i Tomislav Tomašević te Bandić i Gordan Maras. Navodno bi Bandić izgubio u oba slučaja, ali od Tomaševića znatno uvjerljivije. Logično bi bilo da onaj dio opozicije koji ne čini desnica podrži Tomaševića, jer je prepoznatljiviji i aktivniji od Marasa. Problem je u SDP-ovcima kojima je stranački ego najvažniji te smatraju kako njihova partija mora imati vlastitoga kandidata – zašto bi morala, ako nema nikog dojmljivog? – no jasno je kako bi Maras samo umanjivao šanse Tomaševiću. Problem je i u Marasu. Uporno se ponaša kao dečko koji zadnji shvaća u čemu je vic. U tome da se ne čini dobrim kandidatom ni za što.

 

Kumek

O "Kumeku", novom filmu Darija Juričana i knjizi Saše Paparelle i Hrvoja Appelta o Milanu Bandiću, pisalo se i pisat će se mnogo pa ćemo ovdje samo spomenuti da se Bandić pojavio na premijeri. Knjigu je kupio, pohvalio Juričanov rad i tradicionalno samozatajno rekao da bi on napravio tri puta bolji film da je redatelj. Bandić se, istina, nije zadržao na projekciji čime je, po Juričanovu mišljenju, "izgubio izbore", o čemu nije pametno nagađati. Čini se da je gotov, ali tko zna. Knjiga "Kumek" ima više od 350 stranica i bavi se Bandićem od početaka u socijalizmu, kad je bio uglavnom beznačajni činovnik, do dvadesetogodišnje vladavine glavnim gradom. Ražanj se sprema, s druge je strane barem jedan ozbiljan protukandidat, traju sudski postupci, pišu se knjige, snimaju filmovi, bandićizam se čini potrošenim, ali Bandić se već toliko puta pokazao suviše žilavim da je u njegov odlazak pametno vjerovati tek kad se dogodi.

 

Kršćani

Hrvatska vlada odlučila je usvojiti amandman zastupnice Marijane Petir i s milijun i pol kuna pomoći progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi. Prema plemenitim namjerama zastupnice Petir i premijera Plenkovića, milijun i pol kuna omogućit će mladim ljudima koji su u svojim zemljama progonjeni zbog vjere da studiraju u Hrvatskoj te se potom vrate u svoje zemlje i pomognu u izgradnji demokratskog i tolerantnog društva. Znamo kolike napore u stvaranju tolerantnog društva ulaže Katolička crkva u Hrvatskoj, studenti-kršćani ovdje mogu naići na neizmjerne rezervoare snošljivosti. Petir je pojasnila kako će se "nakon usvajanja proračuna razraditi precizan model selekcije kandidata i financiranja kako bismo bili sigurni da pomažemo doista onima kojima je pomoć najpotrebnija". Proračunska je stavka "predviđena u okviru Ministarstva vanjskih i europskih poslova", a u razradi modela, uz njih, doprinos će dati Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti te će se proučiti već postojeći modeli drugih država, navela je Petir. Kako vidimo, stavka će prvo biti usvojena, a tek će potom uslijediti ozbiljnija razrada. Kad je o ugroženom kršćanstvu riječ, prvo se daje novac, a potom se postavljaju pitanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više