Novosti

Politika

Kutleraj s prebendarom

Novi film Darija Juričana ‘Gazda: Početak’ pokazao je da su državne institucije i vladajući HDZ pomagali pljačkašku privatizaciju tokom 1990-ih oličenu u Miroslavu Kutli i njegovoj Globus grupi, ali i u brojnim njegovim suradnicima

Novi film Darija Juričana ‘Gazda: Početak’ pokazao je da su državne institucije i vladajući HDZ pomagali pljačkašku privatizaciju tokom 1990-ih oličenu u Miroslavu Kutli i njegovoj Globus grupi, ali i u brojnim njegovim suradnicima koji su bili ili su još uvijek na istaknutim položajima u politici, sudstvu i Katoličkoj crkvi.

- Kutle je bio dio jezgre HDZ-a za osnivanja - rekao je nakon projekcije filma u ‘Privredniku’ Saša Paparella, novinar koji je učestvovao u stvaranju filma za čije je potrebe pregledano preko 10.000 stranica sudskih dokumenata i obavljen velik broj razgovora s akterima i svjedocima procesa vođenog protiv Kutle, koji je oštetio državu za milijardu kuna.

- Miroslavu Kutli sudilo se za 11 kaznenih djela, a procesuiran je za samo jedno i to polovično – za krivotvorenje dokumenata u pretvorbi zagrebačkog Gradskog podruma - rekao je Dario Juričan, ističući da nije donesena presuda ni za privatizaciju Tiska, iako je krivična prijava bila podnesena daleke 1999. godine, a nije dat pravorijek ni u slučaju privatizacije trgovačkog lanca Diona.

U filmu se govori i o privatizacijskoj pljački u Splitu, gradu u kojem je nakon Kutlinih operacija broj zaposlenih sa 82.000 pao na 42.000. Kutle, koji je još uvijek vlasnik nekih medija u zemlji, pobjegao je u BiH na dan izricanja presude za Gradski podrum, ali je kasnije u Hrvatskoj registrirao nekoliko poduzeća, jedno od njih na adresi prebendara Mije Gabrića koji je upravo postao slavan po zamračivanju 50 miliona crkvenih eura.

Po riječima autora, sudstvo ide na ruku akterima privatizacije jer se optužnice protiv velikih riba šalju na doradu, što zapravo znači slanje poruke da se u takve ne dira, dok se presude donose sa slučajnim pogreškama, zbog čega su lako oborive.

- Propuštene su dvije prilike za kažnjavanje – Ivica Račan nije uradio ništa kad je 2000. godine došao na vlast, a sve presude koje su donesene u okviru hrvatskih obaveza u pristupanju EU-u ukinute su kad je ukinut pravosudni monitoring. Danas za privatizaciju nema osuđenih i nitko nije vratio opljačkano - rekao je Paparella.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više