Novosti

Kultura

Kunsthalle Wien pet godina vodit će kolektiv WHW

Odjel za kulturu Grada Beča, između više od osamdeset kandidata iz cijelog svijeta, imenovao je u srijedu članice kolektiva Što, kako i za koga / WHW za nove direktorice Kunsthalle Wien

C93gf0tod0xwdx2abh1f4xdaund

Zgrada bečkog Kunsthallea (foto WHW)

Između više od osamdeset kandidata iz cijelog svijeta, Odjel za kulturu Grada Beča imenovao je u srijedu članice kolektiva ‘Što, kako i za koga / WHW‘ (Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović) za nove direktorice Kunsthalle Wien.

Radi se o instituciji koja raspolaže s dva prostora smještena u samom centru Beča: velikom zgradom unutar kompleksa Museumsquartiera te manjim paviljonom na Karlsplatzu. Kunsthalle je osnovan prije 27 godina s ciljem da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti, a u međuvremenu je prerastao u ozbiljnu infrastrukturu koja proizvodi osam do devet ambicioznih izložbi godišnje i ima opsežni program edukacije i izdavaštva. WHW je posao direktorica preuzeo na razdoblje od pet godina. Ana Dević će voditi WHW Akademiju i druge programe kolektiva u Zagrebu, u koje će i ostale članice kolektiva nastaviti biti uključene. 

WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom, i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Program će razvijati kroz suradničke razmjene s nizom međunarodnih saveznika, ali ih, ističu, zanima i razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutno obilježavaju suvremeno društvo. 

'Budući da su upravo ovo principi koje je WHW razvijao u svom radu u Zagrebu, ovo međunarodno priznanje doživljavamo u tužnom nesrazmjeru s lokalnom valorizacijom rada WHW-a. Kulturna politika godinama samo pogoršava uvjete u kojima radi WHW, kao i većina kolega s kulturne scene. WHW već pet godina vodi Galeriju Nova bez ugovora za prostor i bez reguliranog statusa, usprkos mnogim molbama Gradskom uredu za kulturu da razriješi ovaj problem s pozicije kulturne politike – vrednujući doprinos galerijskog programa zagrebačkoj sceni', poručuju iz WHW-a.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više