>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Marko Kovačić: Holy Markić

Politolog iz Instituta za društvena istraživanja: Sve što odstupa od konvencija mladi vide – radikalnim. Njima je jednako radikalna borba za i protiv LGBTIQ prava. Poistovjećuju Željku Markić, Ivana Pernara i Mirelu Holy

S kolegama s Fakulteta političkih znanosti Kostom Bovanom i Milicom Vučković proveli ste istraživanje o viđenju srednje struje i radikalnosti među mladima?

Istraživanje je pokazalo da mladi u Hrvatskoj mainstream ocjenjuju negativnim, smatraju da su građani apatični, nezainteresirani, lijeni i ravnodušni prema društvenim i političkim fenomenima. Sada je prilično neugodno iznenađenje što je i radikalnost, koja je konceptualizirana kao neutralan pojam želje za korjenitom promjenom društva unutar demokratskih uzusa, također percipirana negativno. Mladi su utonuli u takvo beznađe da je i potencijalna intencija društvene promjene za koju bi se očekivalo da je pozitivna, njima nerealna i iluzorna. To pokazuje razmjere apatije i razočaranja mladih demokracijom, sustavom vrijednosti i perspektivom koju društvo nudi. Mladi postaju okovani sustavom koji im ne omogućava da se izraze.

Na kakve ste specifičnosti naišli?

Sve što odstupa od konvencija mladi vide – radikalnim. Njima je jednako radikalna borba za i protiv LGBTIQ prava. Poistovjećuju Željku Markić, Ivana Pernara i Mirelu Holy. Posebno je zabrinjavajuća jedna izjava sudionika fokus-grupe – s kojom se većina složila – da je ‘borba za LGBT prava u Hrvatskoj ipak malo preuranjena s obzirom na društveni kontekst’. Nažalost, to nije iznenađujuće jer je to i argumentacija nekih ministara u aktualnoj vladi. Obrasci pokazuju da su mladi u Slavoniji i Dalmaciji nešto konzervativniji od vršnjaka u Zagrebu ili Primorju. Rezultati su još jednom pokazali kako je apsolutno esencijalno uvesti kvalitetne sadržaje građanskog odgoja i obrazovanja u škole, što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja propustilo učiniti donošenjem novog kurikuluma.

Čime rezultira nerazvijena građanska kompetencija?

Cijeli sustav socijalizacije, od obitelji do škole preko medija, promovira sliku poželjnog građanina koji se ne buni. Nerazvijena građanska kompetencija rezultira demokratskim deficitom, što je puno važnija stvar od klasične frivolne podjele na tradicionalne i radikalne, tj. lijeve i desne. Ako mladi, buduća društvena i politička elita, na takav način razmišljaju, hrvatsko društvo se suočava s opcijom da ekonomski, socijalno i politički neće moći konkurirati razvijenim društvima.

1/1