Novosti

Kultura

Naučni skup o rukopisnoj ostavštini Vladana Desnice

Ovogodišnji “Desničini susreti 2020.” održat će se 12. i 13. novembra u Zagrebu s ciljem da se kritički propitaju artefakti iz Desničina epistolara iz razdoblja od 1910. do 1945. godine

Large vladan desnica

Vladan Desnica

Ovogodišnje izdanje naučnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Desničini susreti 2020. - (Ne)poznati Desnica: prema rukopisnoj ostavštini” održat će se 12. i 13. novembra u Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Skup organiziraju Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije - program “Desničini susreti” i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca, te Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“.

Lanjsko objavljivanje “Desničina epistolara” (Svezak 1. 1910. – 1945.) i zbirke “Zasluženi odmor - kratke novele” iz ostavštine Vladana Desnice kao 18. i 19. sveska Biblioteke Desničini susreti, povod su da se rasprava na ovom skupu usredotoči na kritičko propitivanje artefakata iz Desničina epistolara iz razdoblja od 1910. do 1945., a pohranjeni su u njegovoj osobnoj ostavštini u obiteljskom posjedu, te na prvi put objavljene kratke novele, također iz piščeve ostavštine.

Nakon otvaranja “Desničinih susreta 2020”, uz obraćanje profesora Drage Roksandića, bit će predstavljena knjiga “Vladan Desnica, Zasluženi odmor” u izdanju Centra i FF press-a koje je priredio Vladan Bajčeta, a predgovor napisao Tonko Maroević. O knjizi govore Zvonko Kovač i Marina Protrka Štimec.

A na predstavljanju zbornika “Vladan Desnica i Zagreb, 1924.–1930. i 1945.–1967. - Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Desničini susreti 2019.”, koji je uredio Drago Roksandić, govorit će Marko Petrak i Filip Šimetin Šegvić, a moderirati Boris Bui.

Slijede četiri sjednice iz programa “Desničini susreti 2020 - (Ne)poznati Desnica: prema rukopisnoj ostavštini”, od kojih će prva biti održana u četvrtak nakon predstavljanja izdanja, dok će ostale tri biti održane u petak uz rasprave i zaključno vrednovanje ovogodišnjih Susreta.

Zbog protivepidemioloških mjera broj učesnika u dvorani koja ima kapacitet 70 mjesta ne može biti veći od 30, a učesnici skupa dobit će i potrebne upute. Organizatori ističu da je dvorana opremljena i za virtualnu komunikaciju.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više