Novosti

Politika

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

‘Dvadeset i osam godina nakon rata moramo gledati u budućnost, na utvrđivanje istine, procesuiranje ratnih zločina i činjenicu da grad treba perspektivu u domovini koja je u međuvremenu riješila sve svoje nacionalne zadaće’, poručio je premijer Plenković

Rptz0fxvxwslzhy1k2ni2z3j8ay

(foto Emica Elvedji/PIXSELL)

Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u ponedjeljak u Vukovaru, gdje su odali počast ubijenima i nestalima 1991. Skup pod nazivom ‘Vukovar – mjesto posebnog pijeteta’, koji je održan povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 28. obljetnice stradanja tog grada, okupio je cijeli državni vrh. Uz premijera Andreja Plenkovića, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordan Jandroković te brojne ministre, koji su od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja, bili su i predstavnici oporbenih stranaka.

- Dvadeset i osam godina nakon rata mislim da moramo gledati u budućnost, moramo gledati na utvrđivanje istine, na procesuiranje ratnih zločina, na činjenicu da grad treba perspektivu u domovini koja je u međuvremenu, od vukovarske tragedije, riješila sve svoje nacionalne zadaće, i to zahvaljujući državničkoj politici predsjednika Tuđmana, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i sve ono što smo učinili u proteklim godinama da Hrvatska bude gospodarski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana - rekao je premijer Plenković i dodao da Vlada puno radi na pitanju pronalaska nestalih te da državne institucije neće stati dok se to pitanje do kraja ne riješi.

Upitan hoće li Hrvatska blokirati Srbiju na ulazu u EU ako se ne riješi pitanje nestalih, Plenković je rekao da treba postojati politička volja da se podaci koji postoje u Beogradu dostave, a što se tiče pristupanja EU, to je dug proces, kazao je premijer.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava još je jednom ponovio da nije zadovoljan dinamikom procesuiranja ratnih zločina iako najnoviji podaci iz DORH-a demantiraju ovakve tvrdnje, o čemu su Novosti nedavno pisale.

Pored Kolinde Grabar-Kitarović, koja nije željela davati izjave medijima, u Vukovaru je bio i predsjednički kandidat Miroslav Škoro. Za razliku od njih, Zoran Milanović, kandidat SDP-a, nije bio u Koloni sjećanja, već je vijenac položio na Ovčari.

Ovčaru je dan ranije posjetio predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, koji je u Vukovaru odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama rata i ponovio da one ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumlja i mržnje.

- Za Hrvatsku i Srbiju je važno da to poglavlje, strašno i dramatično u međusobnim odnosima, pokušaju zatvoriti na bolji način nego što je to bilo do sada i mi smo naravno spremni i ulažemo napore u tom pogledu, ali politički odnosi kakvi postoje i unutar zemalja i među zemljama nerijetko predstavljaju ozbiljnu prepreku za to - rekao je Pupovac.

Pupovčev dolazak u Vukovar u razgovoru s novinarima komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je rekao da je predsjednik SDSS-a ‘iskazao pijetet prema žrtvama na svoj način’ i da će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.

- Ova politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi poboljšanju odnosa dviju država - ocijenio je Jandroković.

Dolazak delegacije Srba iz Hrvatske u Vukovar komentirao je i Tomislav Josić, savjetnik vukovarskog gradonačelnika Penave, koji je poznat kao jedna od osnivača Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i sudionik antićiriličnih prosvjeda.

- Ja vjerujem da je to pametan politički potez, ali mislim da on baš relativizira, znači da pokušava izjednačiti agresora i žrtvu, iako svatko tko oda počast žrtvama zaslužuje poštovanje - poručio je Josić.

Vukovarska tragedija i ove je godine bila povod za podizanje nacionalističkih tenzija, pa je tako branitelj Zvonimir Kološnjaj Roda u izjavi za N1 poručio da ćirilica nikad neće biti dobrodošla.

- Ako sam mogao stati pred srpske tenkove, pucati, mogu stati i pred ćirilične ploče i ponovno razbijati. Ja sam ovu državu stvarao na svojoj krvi, ne želim da mi netko nameće nešto što nije naše - kazao je Kološnjaj.

Ovogodišnja vukovarska obljetnica zadnja je koja se obilježava na isključivo komemorativan način – od sljedeće godine 18. novembar bit će i državni praznik. Dok je nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević ovaj potez nazvao ‘zlonamjernom manipulacijom’, bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić je poručio da će se zahvaljujući HDZ-u sljedeće godine moći čuti ‘čestitam ti pad Vukovara’.

Osim odluke o novom prazniku, vijest je i da je Vlada prije nekoliko dana izašla s prijedlogom Zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, a njegov cilj je, kako se navodi, ‘očuvanje uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticanje njegovog razvoja u svim aspektima’.

Iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću pozivali su na učinkovitije procesuiranje zločina te izražavaju nadu da će odluka Vlade o proglašenju 18. novembra Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata doprinijeti deeskalaciji nasilja u javnom prostoru te prestanku instrumentalizacije ratnih žrtava za dnevno-političke ciljeve pojedinih aktera.

‘Nadamo se da će novi državni blagdan makar implicitno biti prihvaćen kao Dan sjećanja na sve žrtve u Domovinskom ratu, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i ratnu sudbinu, te postati simbolični datum s kojim se mogu identificirati svi građani predani ideji mira i vrijednostima ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske’, navodi se u priopćenju Documente.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više