Novosti

Kultura

Oргaнизирaнo нa "Jeжeву кућицу"

Jeдaн у низу културних дoгaђaja вeзaних уз српску зajeдницу биo je oргaнизирaни дoлaзaк стoтињaк дjeцe и њихoвих рoдитeљa из Пoжeшкo-слaвoнскe жупaниje и Oгулинa нa дjeчjу прeдстaву "Jeжeвa кућицa" у Зaгрeб

Large informator organizirano na je%c5%beevu ku%c4%87icu  %c4%87irilica

Na predstavi u Zagrebu

Jedan u nizu kulturnih događaja vezanih uz srpsku zajednicu bio je organizirani dolazak djece iz Požeško-slavonske županije i Ogulina na dječju predstavu "Ježeva kućica" u maloj dvorani Koncertne dvorene Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Tako je 25. marta stotinjak djece i njihovih roditelja, zajedno sa svojim vršnjacima iz Zagreba, gledalo koncertnu predstavu u režiji Petre Radin. U predstavi su uz članove Zagrebačke filharmonije s dirigentom Dinkom Apeltom, kultnu dječju priču Branka Ćopića mališanima približili glumci Hana Hegedušić, Vladimir Tintor i Damir Poljičak. Nije stoga čudno što su djeca dugo aplaudirala i sa svojim roditeljima prepričavala momente predstave čije je praćenje sa stotinjak kupljenih karata omogućilo Srpsko narodno vijeće.

- Predstava na koju smo iz Ogulina dovezli pun autobus 50-oro djece starosti od tri do 12 godina i njihove roditelje, prvi je takav događaj koji je uz pomoć SNV-a organiziralo naše Vijeće - rekao je Neven Ivošević, član VSNM-a Grada Ogulina, ističući da gradske vlasti financiraju VSNM uključujući i sredstva za pokrivanje troškova puta.

- Takve predstave za djecu trebale bi biti praksa i ubuduće jer se tako održavaju naša tradicija i običaji. To bi olakšavalo roditeljima da privole djecu da idu u školu po modelu C kako bi učila svoj jezik i ćirilicu - rekao je Ivošević, izrazivši očekivanje da će VSNM nakon 7. maja u novom sazivu nastaviti s tom praksom. Dobrim odazivom pohvalio nam se predsjednik VSNM-a i dožupan Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović.

- U autobusu je bilo 47 djece i roditelja iz Čaglina, Požege, Brestovca, Pakraca i Lipika, a i vozač je bio u roditeljskoj ulozi. Napunili smo autobus bez problema jer je Branko Ćopić dio života proveo u Pakracu kao učitelj, pa je tako na još jedan način povezan s nama. Došli smo zajedno s Ogulincima s kojima imamo dobru suradnju, a vjerujemo da će ubuduće biti još takvih aktivnosti, zahvaljujući i SNV-u - rekao je Ivanović.

- Ova predstava u Zagrebu mnogo znači djeci i nama roditeljima, jer smo nakon dvije godine pandemije imali priliku da ponovo putujemo. Djeca su bila uzbuđena. Nadam se da će to biti početak pa ćemo nastaviti susrete i druženje - rekla je Sanja Kosanović iz Vitunja, naselja nedaleko Ogulina, koja je tajnica gradskog VSNM-a. Tajana Kovačevič Kovačić iz Lipika istaknula je da je predstava bila divna i da su je djeca s oduševljenjem gledala. "Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ponovo dođemo u Zagreb na predstavu ili da neko kazalište dođe u Pakrac", naglasila je. Iako je bilo planirano da djeca obiđu grad i Zoološki vrt, zbog lošeg vremena su nakon predstave nastavila druženje i igru u zatvorenom prostoru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više