>

novosti logo

Piše N.J.

Premijera Ličinine ‘zombi komedije iz budućnosti’

Vjerujem da se desnica i nacionalisti neće buniti protiv onog što je u filmu, jer imaju i pametnija posla. Ako do sada nije bilo negativnih reakcija, vjerujem da ih neće biti ni ubuduće, rekao je Predrag Ličina

U prepunoj dvorani kina Europa u ponedjeljak je održana premijera filma Predraga Ličine ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’. Nakon projekcije, popraćene velikim aplauzom, publici se predstavila filmska ekipa čelu sa scenaristom i režiserom Predragom Ličinom, producentima Ankicom Jurić Tilić i Mišom Mogorovićem, kao i glumačkom ekipom iz regiona Krešimirem Mikićem, Hristinom Popović, Tihanom Lazović, Dadom Ćosićem, Bojanom Navojcem, Sergejom Trifunovićem, a na premijeri je bila i pjevačica Severina Kojić koja je imala epizodnu ulogu.

Film, koji je Ličina definirao kao ‘zombi komediju iz budućnosti’, zapravo je oštra satira koja se obara na aktualnu društvenu zbilju u Hrvatskoj i svijetu, ne štedeći ovdašnje narode i narodnosti, a sve uz hommage nekim od kultnih filmova i serija.

U filmu se bave prešućenim homoseksualizmom, izbjegličkim logorima i žicom na granici, velikim socijalnim raslojavanjem i drugim političkim nekorektnostima. Najzabavniji apsurd je da se u opustošenoj zemlji pod epidemijom zombija broje krvna zrnca i ustanovljava tko je ‘njihov’, tko ‘naš’, a tko i ‘naš’ i ‘njihov’, što utječe i na rasplet filma.

- Nadam se da će ljudima film biti smiješan i da će ga ići gledati u kina - rekao nam je Ličina na premijeri, ističući da se nada da će imati i velik broj gledalaca i odjek u ‘regionistanu’, kako je nazvao ex-Yu područje.

- Vjerujem da se desnica i nacionalisti neće buniti protiv onog što je u filmu, jer imaju oni i pametnija posla. Zapravo, ako do sada nije bilo negativnih reakcija, vjerujem da ih neće biti ni ubuduće - rekao je Ličina.

Na pitanje kako su reagirali tinejdžeri za koje je organizirana projekcija prije nekoliko sedmica, Ličina je odgovorio:

- Reagirali su odlično zato što njih uopće ne zanimaju Hrvati i Srbi. Nadam se da je naša budućnost time biti malo bolja.

- Snimanje filma bilo je za mene prilično interesantno, jer nikad nisam imao prilike glumiti u ovakvoj priči i tom žanru - rekao nam je Bojan Navojec. - Za mene je to bilo novo iskustvo, a sva nova iskustva cijenim i sretan sam kad uspiju. A što se tiče uspjeha u regiji, iskreno da vam kažem, nakon dosta prisustva na filmu, prestao sam gatati i prestao se nadati. Volio bih da što više ljudi ode pogledati film, a o brojkama mogu nagađati distributeri i producenti.

- Bilo je zanimljivo poigravati se sa nacionalnim klišejima - rekla nam je Hristina Popović koja je glumila Hrvojku Horvat, akcionu junakinju filmova u bankrotiranoj zemlji. - Film je i u Beogradu prikazan na nekoliko specijalizovanih projekcija kako bi videli kako će publika da reaguje. Svi su ga pohvalili.

Film koji su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar i Filmski centar Srbije imat će svečanu premijera filma 27. februara u Rijeci, a onda festivalsku premijeru 1. marta na FEST-u u Beogradu. Film od 28. februara kreće u pohod na kina u Hrvatskoj i BiH, od 7. marta u Srbiji i Crnoj Gori, a od 14. marta u Sloveniji.

1/3