Novosti

Kronika

Прoслaвили у Сoтину

ВСНM Вукoвaрa oбeлeжилo Mихoљдaн, крсну слaву Свeтoг Kириjaкa Oтшeлникa: Члaнoви Вeћa и њихoви гoсти oвe гoдинe су сe oкупили у Сoтину, у цркви Свeтoг Никoлe лeтњeг

Rdephy763i5fcu9r9o0ibgvt1m4

U crkvi Svetog Nikole letnjeg

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara obeležilo je 12. oktobra svoju krsnu slavu Svetog Kirijaka Otšelnika - Miholjdan. Predsednik Veća Dejan Drakulić ističe da članove čeka puno izazova i planiranih aktivnosti u narednom mandatu. Jedna od prvih je štampanje brošure o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine.

- Cilj nam je da predstavnike jedinica lokalne samouprave i one koji su odgovorni za donošenje nekih propisa i odluka u upravnim postupcima, upoznamo sa zakonima i propisima koji regulišu materiju vezanu za nacionalne manjine, od Ustava, međunarodnih ugovora, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina i zakona vezanih za obrazovanje nacionalnih manjina - kaže Drakulić i pojašnjava da su pojedini takvi propisi službenicima manje poznati jer se s njima ne susreću u svakodnevnoj praksi.

VSNM grada Vukovara planira da uredi i prostor u Borovu naselju u kojem će pripadnici srpske nacionalne manjine imati mogućnost da se okupljaju, druže i organizuju razne aktivnosti i programe.

Članovi Veća i njihovi gosti ove godine su se okupili u Sotinu, u crkvi Svetog Nikole letnjeg gde su osvećenje slavskog kolača i žita obavili paroh sotinski jerej Miloš Kuzmanović, vukovarski parosi protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović i protojerej-stavrofor Miljen Ilić i paroh borovonaseljski protojerej-stavrofor Slobodan Blažić. Ovogodišnja kuma bila je članica VSNM-a i predsednica u prošlom mandatu Mirjana Oreščanin.

- Velika je čast biti kuma na slavi Veća. Drago mi je da su obeležavanju naše krsne slave, osim članova Veća prisustvovali brojni predstavnici društveno-političkog života Vukovara i okoline. Veće je ove godine novoizabrano, čeka nas veliki posao i trebaće nam puno sreće i blagoslova u radu. U trenutnoj političkoj situaciji i teškom društvenom okruženju u kojem se nalazimo trebaće nam i puno hrabrosti da pronađemo što lakši put za budućnost nas i naše dece - kaže Mirjana Oreščanin. Kumstvo je za sledeću godine preuzeo član Veća Zoran Čanji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više