>

novosti logo

Kronika Kronika

Red hvalisanja, red kuknjave

Derutni vukovarski hotel Dunav još uvek nije postao Hilton, a ne zna se ni kad će. Gradonačelnik Ivan Penava optužuje svoje dojučerašnje stranačke saborce iz HDZ-a da ga opstruišu

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegov zamenik Marijan Pavliček koji su odskora i saborski zastupnici, prvi iz redova Domovinskog pokreta, a drugi iz HKS-a, pohvalili su se nedavno na konferenciji za medije kako je Vukovar jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva saborska zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora. Javnosti su poručili, da će im, bez obzira na to što će više vremena provoditi u Zagrebu, Vukovar i dalje biti na prvom mestu i u fokusu njihovog delovanja.

- Bićemo beskompromisni kada su u pitanju gospodarstvo, radna mjesta, budućnost i bolji život grada Vukovara, svi oni problemi koji muče Vukovar, ali i cijelu Slavoniju, od izostanka investicija, demografije, a posebno zastoja investicije vezano za hotel Dunav s kojim se problemom suočavamo više od dvije godine - istakao je Penava.

Ovo poslednje, čini se, Penavu najviše muči jer se približavaju rokovi definisani ugovorom sa firmom Immo Invest Partner Vukovar d.d. švajcarskog investitora Džeka Đordića koji na mestu derutnog hotela Dunav želi izgraditi hotel Hilton sa 36 spratova. Vukovarski gradonačelnik, naime, još nije uspeo uveriti Ministarstvo kulture da izda saglasnost za izmenu prostorno-planske dokumentacije što je preduslov za ishodovanje građevinske dozvole.

- Područje šireg centra Vukovara, od luke do vodotornja, proglašeno je zaštićenom kulturnom cjelinom, iako je od ukupno 800 objekata samo njih 26 proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom. Konzervatori Ministarstva kulture ne dopuštaju gradnju hotela, smatrajući da bi nova građevina narušila vizuru grada. Odbiti ovakvu investiciju zbog bilo kojeg razloga, a posebno subjektivnih procjena, bio bi apsurd - rekao je Penava još u februaru ove godine.

No, u Ministarstvu kulture su, čini se, neumoljivi, a rok za pribavljanje građevinske dozvole ističe početkom novembra ove godine. Inače, zgradu hotela Dunav koja je u ruševinama, Grad Vukovar je kupio za 10,36 miliona kuna od firme Eurco d.d., a prodao za 11,3 miliona kuna firmi Immo Invest Partner. Iz kupoprodajnog ugovora do sada je realizovana samo jamčevina u iznosu od 1,07 miliona kuna, dok bi preostali novac trebao biti uplaćen nakon dobijanja građevinske dozvole.

Dva dana uoči proteklih parlamentarnih izbora ovom temom se bavio i zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček na konferencije za novinare ispred ruševine hotela Dunav ističući kako je investicija ‘Vukovar Tower’ vredna 185 miliona kuna te predstavlja strateški interes Vukovara ugrožena ‘inertnošću nadležnoga ministarstva kulture’.

- Dvije godine se Grad Vukovar ‘nateže’ s predstavnicima Ministarstva kulture. Ovo je prava slika administracije u Hrvatskoj koja koči sve one dobre ideje i potencijalne investicije koje služe zajednici. Usudio bih se reći i namjerno, zbog političkih odnosa, stopiraju se ovakvi i slični projekti. U slučaju da do 5. rujna Grad Vukovar ne objavi javnu raspravu o prijedlogu prostornog plana, odluka o izradi plana prestaje važiti, što znači da bi se morale ponavljati sve provedene radnje, a čime bi se nepotrebno odužilo donošenje plana te time ugrozila realizacija projekta - pojasnio je Pavliček. Iako su se Penava i Pavliček nadali da će politička opcija s kojom su ušli u Sabor, imati ulogu u izvršnoj vlasti koja donosi odluke poput saglasnosti za promenu prostornog plana to se nije obistinilo. Sve i dalje ovisi o HDZ-u iz kojeg je Penava demonstrativno izašao.

Penava i Pavliček su se još pohvalili kako će njihove plate ići na teret državnog budžeta tako da će u blagajni grada Vukovara ostati više novca koji će se, kako ističu, utrošiti za realizaciju drugih projekata u komunalnoj infrastrukturi i socijali.

- Ostajemo voditi grad u jednom pojačanom angažmanu, imamo izuzetno dobro uhodan tim. Projekti će u budućem periodu biti realizovani još jačim tempom nego što su bili do sada, zahvaljujući zamenici Ivani Mujkić i svim ljudima u gradskoj upravi – poručio je Penava.

Zamenica Mujkić je, inače, široj javnosti postala poznata nakon što je najavljivala nerede ukoliko se ne ispune tri uslova koje je Penava naveo kao razloge izlaska iz HDZ-a: procesuiranje ratnih zločina, ulaganje u privredu i popis stanovništva kojim bi se utvrdio tačan broj osoba koje žive u Vukovaru. Nije teško pogoditi da bi se neredi koje Mujkićeva priziva dogodili samo u slučaju da broj Srba u Vukovaru bude veći od jedne trećine na osnovu čega bi imali pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice.

Inače, Ivana Mujkić je takođe bila na listi Domovinskog pokreta na proteklim parlamentarnim izborima, ali sa osvojena 122 preferencijalna glasa, od kojih je 69 dobila u gradu u kojem je zamenica gradonačelnika, nije uspela da se probije do Markovog trga.

Opcija B: posao narastao za 100.000 kuna

Gradonačelnik Vukovara nedavno je tvrtki Opcija B dodijelio posao prijevoza građana Vukovara s desne obale Dunava do Vukovarske ade, vrijedan 250.000 kuna. No kako piše Telegram, tvrtka je u Sudski registar upisana 25. lipnja, samo četiri dana prije nego što je istekao javni natječaj za ovaj posao, raspisan 27. svibnja. Grad Vukovar isprva je za taj je posao namijenio 150.000 kuna. Desetog lipnja, gradonačelnik Penava osobno je izmijenio točku II., te je vrijednost natječaja povećao na 250.000 kuna. Ranijih godina prijevoz Vukovaraca na njihovo omiljeno kupalište organizirala je Športska ribolovna udruga Dunav, no ove, zbog epidemiološke situacije vezano uz pandemiju Covida 19, oni su od toga posla odustali – stoji u članku autora Drage Hedla. (P.G.)

1/2