>

novosti logo

Kronika Kronika

Skroman rođendan grada

Proslavljen Dan zaštitnika Belog Manastira: Svi govornici isticali su da najava porezne reforme može imati velike posledice za proračun Belog Manastira

Građani Grada Belog Manastira i ove godine skromno obeležavaju svoj dan kao i dan svog zaštitnika Svetog Martina (11. novembra), a zbog nedostatka novca veći deo organizacije prepušten je raznim udruženjima. Proslava dana grada počela je još 8. novembra u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani gde je održano 22. Višebojsko i Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u ženskoj i muškoj sportskoj gimnastici te 14. Završnica Kupa Hrvatske s gotovo 400 takmičara. Obeležavanje Dana grada, koje traje do 16. novembra, protiče uz uprizorenje legende o Svetom Martinu, kulturni, zabavni, tradicijski i gastronomski program.

Sastavni dio obeležavanja dana grada svečana je sednica Gradskog veća. Iako proslava Dana grada protiče u ogledalu teškog socijalno-ekonomskog stanja, belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš rekao je kako se Beli Manastir unatoč krizi i slabom punjenju proračuna može pohvaliti povećanjem proračuna za desetak miliona kuna, zahvaljujući projektima koji su financirani od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.Sve više se apliciraju projekti prema EU, za što se aktualna vlast zauzimala od samog početka, a jedan od njih je i uređenje Šećeranskog jezera uz izgradnju međunarodne biciklističke staze. Razvojnu šansu, prema mišljenju Doboša, grad vidi i u svojoj preduzetničkoj zoni koja, iako grad investitorima nudi niz olakšavajućih pogodnosti, još uvek nije ostvarila očekivane rezultate. Prema Doboševim rečima, na redu je kapitalni projekt, vredan više miliona eura, koji se odnosi na drugu fazu prečistača, gradnju kanalizacije u prigradskim naseljima te rekonstrukciju vodovodnog sustava u gradu. Doboš je spomenuo i da je potpisan sporazum s gradovima Bajom, Apatinom, Somborom i Osijekom što će omogućiti apliciranje izdašnijih projekata.

Predsednik Ivo Josipović rekao je kako je Baranja ne samo u zemljopisnom smislu rubno u Hrvatskoj već i prečesto rubno u medijima, politici i brizi za napredak i kvalitetu života. Josipović, kao i župan Vladimir Šišljagić, bolju budućnost Baranje vidi u regionalizaciji Hrvatske. Josipović je posebno istakao da je prednost Baranje blizina sa Mađarskom i Srbijom u čemu bi Baranja trebala imati veliku ulogu u građenju prijateljstva među susednim državama. Ono što su svi govornici istakli je da najava porezne reforme može imati velike posledice za proračun. Javno priznanje Povelju Grada Belog Manastira, dobili su Zavod za baranjsku povjesnicu, Andrija Bošnjak za doprinos u području kulture i dugotrajan rad na očuvanju baranjske likovne umetnosti i promocije Baranje i Udruženje Alerga iz Belog Manastira, za dugogodišnji rad i doprinos u promovisanju zdravog života i pomoći deci oboleloj od alergijskih bolesti.

1/1