Novosti

Kronika

Спaшeн бeлoмaнaстирски прoрaчун

Грaђaни jeдинoг бaрaњскoг грaдa зa сaдa нeћe ићи нa вaнрeднe избoрe: Прoрaчун зa нoву гoдину je нaрaстao зa oсaм милиoнa кунa збoг прoлaскa нeких прojeкaтa нa нaтjeчajимa

1lfsrz4amj8baf9h16c3s0ulmbh

Gradonačelnik Ivan Doboš odgovara na pitanja većnika

Proračun Grada Belog Manastira za 2015. godinu, koji je usvojen na poslednjoj sednici Gradskog veća, iznosi 42.114.000 kuna. Unatoč špekulacijama da bi se i jedinom baranjskom gradu mogao dogoditi vukovarski scenarij, ili preciznije rečeno vanredni izbori, to se nije dogodilo zahvaljujući glasovima troje većnika HDSSB-a.

Za predlog proračuna, od 18 prisutnih većnika na početku sednice, 10 je glasalo ‘za’ dok je 7 bilo protiv. Iako većnici HDSSB-a nisu u potpunosti zadovoljni proračunom, smatraju da je bolji nego prošlogodišnji pre svega zbog povećanja takozvanog socijalnog programa, ali i činjenice da je veći deo njihovih projekata ugrađen u proračun. Belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš bio je vidno zadovoljan nakon što je proračun izglasan, ali i na neki način iznenađen, jer je prihvaćen bez većih zamerki većnika, osim HDZ-ovih, koji su vladajućima odmah na početku sednice stavili do znanja da nemaju njihovu podršku jer, kako su rekli, ‘ne veruju gradonačelniku’.

- Prošao je proračun za 2015. godinu što znači da mirno možemo provoditi projekte za koje smo dobili potpore. Najznačajniji projekt je Kuća baranjske baštine, vrijedan 8,8 milijuna kuna. Energetski obnavljamo 45 obiteljskih kuća, a provodimo i višemilijunske projekte na našem odlagalištu. Svi ti projekti došli bi u pitanje da je odluka Gradskog vijeća bila drukčija. Volio da su svi gradovi u poziciji kao Grad Beli Manastir, da praktično još polovinom sredstava dižu svoj proračun. Prošle godine on je bio na nivou 34 miliona kuna, a ove godine 42 miliona kuna, zahvaljujući samo upornim pisanjem projekata koji su na našu, i na sreću građana, urodili plodom, rekao je Doboš.

Iako je Beli Manastir pogodila porezna reforma Vlade RH, zbog čega je gradska kasa ostala tanja za 2.500.000 kuna i još 300.000 kuna zbog prelaska iz prve u drugu grupu PPDS-a, te unatoč otplatama kamata, proračun za sledeću godinu je veći. No ušteda će ipak biti i te će uštede najviše osetiti uglavnom zaposlenici gradske uprave i gradskih ustanova te udruženja.

- Sustavna prava koja smo smanjivali od mog dolaska na čelo grada ćemo nastaviti jer sredstva moramo pronaći na drugoj strani. Nakon regresa, božićnice i uskrsnice, od sledeće godine ukinut ćemo i pravo na ‘cipelarinu’, a morali smo pribjeći i prijedlogu da se prirez poveća sa jedan na pet posto. Da smo povećavali komunalnu naknadu tada bi to bio udar na sve građane, a ovako će to osjetiti samo oni koji su zaposleni, dodao je Doboš.

Podsetio je i na deonice u visini 8,8 miliona kuna, koje je zbog firme Škrobara, koja je svojevrsni posleratni baranjski Obrovac, grad otkupio od Belja, iako mu nije poznato zašto, a koje svake godine Grad otplaćuje po 500.000 kuna. Polovina tih sredstava je otplaćena i za očekivati je da će celi iznos, ako se otplata nastavi dosadašnjom dinamikom, biti isplaćen tek za osam do deset godina.

Iako će svi veći projekti u Gradu Belom Manastiru biti financirani uglavnom iz državnog proračuna ili EU fondova, i unatoč različitim predizbornim programima i obećanjima koalicije koja je na čelu grada, vreme će pokazati da li će izvršna vlast više raditi, a manje se baviti politikanstvom i perifernim stvarima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više