Novosti

Društvo

Sperma u krizi

Američka epidemiologinja objavila je knjigu u kojoj upozorava na alarmantne promjene koje se događaju u ljudskim endokrinološkim sustavima. Posljedice promjena su sve manji broj spermatozoida, sve lošija kvaliteta ženskih spolnih stanica i sve veći broj spontanih pobačaja

Large internacionala  tena

(foto Ivica Galović/PIXSELL)

Američka epidemiologinja iz njujorškog Medicinskog centra Mount Sinai objavila je ovih dana knjigu pod naslovom "Count Down" u kojoj upozorava na alarmantne promjene koje se događaju u ljudskim endokrinološkim sustavima. Kao i niz drugih znanstvenika, autorica Shanna H. Swan smatra da do tih promjena dovode takozvani endokrini disruptori, umjetni kemijski spojevi koji oponašaju hormone i tako zbunjuju ljudske stanice. Endokrini disruptori nalaze se svugdje, u plastici, kozmetici, pesticidima, hrani, pa čak i potvrdama koje izbacuju bankomati. Posljedice tih promjena su sve manji broj spermatozoida kod muškaraca, sve lošija kvaliteta ženskih spolnih stanica i sve veći broj spontanih pobačaja, kao i sve više dječaka s genitalnim abnormalnostima i sve više djevojčica koje ulaze u preuranjeni pubertet. Uz smanjen broj, znanstvenica je kod muških spolnih stanica primijetila i učestalu pojavu različitih defekata poput "dvoglavih" spermatozoida ili onih koji se kreću u krug, dok je kod muških beba izloženih ftalatima, spojevima prisutnima u plastici, zamijećeno da imaju manje penise.

U recenziji knjige koju je nedavno pročitao kolumnist New York Timesa (NYT) navodi se da su slične anomalije zabilježene i kod niza životinja, pa tako u nekim geografskim područjima značajan broj riba, žaba i kornjača ima i muške i ženske spolne organe.

Shanna H. Swan prije nekoliko je godina provela istraživanje koje je pokazalo da se u periodu između 1973. i 2011. prosječni broj spermatozoida kod muškaraca u zapadnim zemljama smanjio za čak 59 posto, zbog čega ona tu pojavu uspoređuje s klimatskim promjenama, te navodi da se i oko tog pitanja, jednako kao i u vezi klimatske krize, sukobljavaju različite teorije o njihovim uzrocima. Unatoč tome, vodeća udruženja endokrinologa, kao i Svjetska zdravstvena organizacija složni su u stavu da endokrini disruptori predstavljaju opasnost, zbog čega su evropske zemlje i Kanada pokrenule donošenje regulativa o njihovoj upotrebi, dok su u SAD-u industrijski lobisti dosad po tom pitanju imali više utjecaja nego znanstvenici. Također, NYT navodi i da je reproduktivna genetičarka Patricia Ann Hunt provodila istraživanja na miševima koja su pokazala da je utjecaj endokrinih distuptora na njihov organizam kumulativan i da se prenosi na potomstvo, zbog čega je jedna petina treće generacije muških miševa bila neplodna. Znanstvenici tvrde da ta pojava ne znači da će ljudska vrsta uskoro izumrijeti, ali da sasvim sigurno znači da će u budućnosti biti sve više neplodnih parova. U nedostatku regulative, upozoravaju, jedina preventivna mjera je izbjegavanje upotrebe plastike.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više