Novosti

Politika

Sto godina Oktobarske revolucije: Okrugli stol i promocija časopisa

Na okruglom stolu, povodom stote godišnjice Oktobarske revolucije i izlaska časopisa Up&Underground Critical Theory Dossier, koji će bit održan u petak 22. prosinca u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, govorit će Rastko Močnik, Mira Bogdanović, Tvrtko Jakovina, Božo Kovačević i Tonči Kursar

Yv46dsuu5qwgqulvzypyko1olr1

Povodom stote godišnjice Oktobarske revolucije i izlaska časopisa Up&Underground Critical Theory Dossier, u petak 22. prosinca, u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, s početkom u 21 sat održat će se okrugli stol. Tom će prilikom, uz moderaturu Dimitrija Birača, govoriti Rastko Močnik, Mira Bogdanović, Tvrtko Jakovina, Božo Kovačević i Tonči Kursar.

Časopis sadrži tekstove koji pridonose sveobuhvatnijoj analizi realizacije Oktobarske revolucije, a koji su po prvi puta prevedeni na hrvatski jezik: ‘Oktobar 1917: državni udar ili socijalna revolucija’, Ernest Mandel (1992); ‘Tvornički komiteti i radnička kontrola u Petrogradu 1917.’, David Mandel (1993); ‘Lenjinov dolazak’ (poglavlje iz knjige The Russian Revolution 1917, Eyewitness Account – Volume I, Nikolai Sukhanov, 1955); ‘Dvovlašće’, ‘Ideološka reorganizacija partije’, ‘Boljševici i sovjeti’, ‘Vojno-revolucionarni komitet’, ‘Lenjin poziva na ustanak’, Umjetnost ustanka’, ‘Oktobarski ustanak’ (sedam poglavlja iz knjige History of Russian Revolution (Vol I-III), Leon Trotsky, 1932), ‘Boljševici, niže klase i sovjetska vlast: Petrograd, februar 1917 - juli 1918’, Alexander Rabinowitch (1993) i ‘Kako su boljševici došli na vlast’ (iz knjige Documents of Russian History 1914-1917, Frank Alfred Golder, 1927).

- Neizbježna osobina revolucije jest direktna, ali spontana intervencija masa u povijesne događaje. Stoga se revolucija ne može precizno predvidjeti niti je sama politička organizacija može stvoriti. No, ishod revolucionarne situacije presudno zavisi o subjektivnom faktoru. Fokusirajući se samo na objektivne okolnosti revolucije, dakle na njene povijesne uzroke, njen značaj i njene dalekosežne društvene posljedice, mogli bismo zanemariti praktično pitanje svake revolucije – pitanje političke organizacije - kaže Dimitrije Birač.

Okruglim stolom, na kojem će se raspravljati o percepciji Oktobra u proteklom stoljeću, želi se staviti naglasak na raspravu o subjektivnim okolnostima koje su omogućile realizaciju Oktobarske revolucije te se približiti odgovoru na pitanje kako su boljševici upjeli preuzeti vlast.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više