Novosti

Politika

Ugrožavanje ugroženih

Činjenicu da je iz formalnih razloga Ustavni sud ukinuo postojeći Zakon o pravobranitelju za djecu, U ime obitelji je iskoristilo za pozivanje na ukidanje same institucije. Svoj prijedlog podcrtava i činjenicom da Sabor lani nije prihvatio izvješće o radu Ivane Milas Klarić

Vpjvqu9ti8fho3nt63nf1o3li3c

Ivana Milas Klarić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U ime obitelji Željke Markić svim se silama trudi dokazati da njihova borba nije protiv nečega i nekoga, već za nekoga i nešto. No, baš kao i inače, jedino ‘za’ u njihovim inicijativama moguće je pronaći u posezanju ‘za’ ukidanjem instituta ili institucija uspostavljenih kako bi se ostvarila barem minimalna zaštita ljudskih prava ugroženih skupina.

Aktivisti Željke Markić uključili su se u raspravu o prijedlogu novog Zakona o pravobranitelju za djecu te zatražili hitno razrješenje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, ukidanje Ureda pravobraniteljice za djecu, ali i Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Činjenicu da je Ustavni sud ukinuo postojeći Zakon iz formalnih razloga, U ime obitelji iskoristilo je za pozivanje na ukidanje same institucije. Svoj prijedlog podcrtava i činjenicom da Sabor lani nije prihvatio izvješće o radu Ivane Milas Klarić.

Na takve zahtjeve u utorak su reagirale brojne organizacije civilnog društva okupljene u Koordinaciju udruga za djecu i Žensku mrežu Hrvatske. U izražavanju javne podrške radu specijaliziranih pravobraniteljstava, istaknule su da se donošenje novog zakona ne smije iskoristiti za političku manipulaciju, a prijedloge U ime obitelji nazvale populističkim i površnim mjerama za koje nema mjesta u području prava djece.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više