Novosti

Kronika

Uređenje ‘Vilhemova kućice’

Uređenje povijesnog objekta na Kalniku: U lipnju 1941. godine u kući slikara Franje Vilhelma pala je odluka o podizanju ustanka u ovome kraju

Kuh18g91yv5xmfc0pg4fnxopxl2

Građevina na Kalniku

Nakon prošlogodišnje spoljne obnove Vilhelmova ateljea u Kalniku, u narodu poznatog kao ‘Vilhemova kućica’, prošlog tjedna krenulo se s završnim unutarnjim radovima u kojima zajedno učestvuju Općina Kalnik i Udruga hrvatskih branitelja Kalnik. Plan je da se nakon kompletnog renoviranja, objekt iskoristi u turističke svrhe kao i za druge društvene potrebe stanovnika kalničke općine.

- Objekt će koristiti naše udruge, stanovnici i turisti na 450 metara nadmorske visine gdje ima 5 soba, dva kupatila, kuhinja i dnevni boravak, vanjski uređeni prostor sa kupatilom i toaletom - kazao je Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik.

U spomenutom kalničkom ateljeu poznatog hrvatskog umjetnika i slikara Franje Vilhema, početkom Drugoga svjetskoga rata zbio se izuzetan povijesni događaj za antifašistički pokret. Početkom ljeta, 5. lipnja 1941. godine, u Vilhemovoj kući održana je druga partijska konferencija Komunističke partije Hrvatske (KPH) za tadašnji Okrug Bjelovar – o njoj i danas svjedoči spomen ploča postavljena 1950. godine. Na konferenciji kojoj je prisustvovalo 35 delegata, izabran je okružni komitet kojemu je određen zadatak da započne antifašističku borbu i socijalističku revoluciju u širem bjelovarskom kraju – u čijem je sastavu tada bilo kalničko i križevačko područje. Među najpoznatijim kalničkim delegatima bio je dr. Pavle Gregorić - Brzi, slavni hrvatski antifašist i komunist – liječnik po struci, učesnik Prvog svjetskog rata, Oktobarske revolucije, pripadnik Srpskog dobrovoljačkog korpusa u SSSR-u te jedan od osnivača i članova AVNOJ-a i ZAVNOH-a.

Za vrijeme Jugoslavije Vilhemovu kuću koristili su lokalni Savez udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR) te druge društvene organizacije. Bilo je to mjesto okupljanja i druženja preživjelih partizanskih boraca i revolucionara Kalnika, ali i omladine te mnogobrojnih turista. Starije generacije Vilhelmov atelje pamte kao objekt u kojemu su se održavali česti društveni događaji, sportske i kulturne manifestacije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više