Novosti

Društvo

Veterani upozoravaju na revizionizam u Ukrajini

FIR naglašava da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski svojim video govorima u njemačkom Bundestagu i izraelskom Knesetu pokazao da ukrajinske vlasti namjerno koriste usporedbe Rusa s fašizmom kako bi dobile podršku za vlastitu ratnu politiku

Large azov

Postrojavanje bataljona Azov (foto RTL televizija)

Međunarodna federacija boraca pokreta otpora (International Federation of Resistance Fighters - FIR) koja okuplja veterane, partizane i borce pokreta otpora zemalja antihitlerovske koalicije, uključujući i saveze antifašističkih boraca i antifašista država bivše Jugoslavije, osudila je revizionističku retoriku prisutnu u ratu u Ukrajini.

Kada je Ruska Federacija objavila napad na Ukrajinu, opravdala ga je potrebom za "denacifikacije" zemlje, što se prvenstveno odnosilo na fašističke organizacije poput bataljuna Azov koji je do tada uključen u regularnu vojsku, te javno veličanje kvislinga Stepana Bandere kao i podizanje spomenika i održavanje marševa za SS dobrovoljce. Kao poseban povod navodi se i vojni napad ukrajinske vojske na odmetnute republike u Donbasu i Lugansku 2014.-2021. u kojima je ubijeno više od 14.000 ljudi. Rusija je to nazvala “genocidom” nad stanovništvom koje govori ruski. Iako su sve to neosporne činjenice, ipak su se, i to s pravom, Međunarodne logorske zajednice i FIR usprotivile uzimanju tih napada kao legitimacije za rat i odbacile neprikladnu upotrebu pojma "genocid", kako su naglasili iz FIR-a.

"Istim jasnim riječima danas moramo odbaciti medijske oblike relativizacije holokausta, kako to posljednjih dana čini ukrajinska vlada. Ne samo što je ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnyk, koji je branitelj bataljona Azov, govorio rječnikom fašističke invazije na Sovjetski Savez 1941. o 'ratu istrebljenja', koji je ovaj put usmjeren protiv cijelog slobodnog svijeta, nego je i ukrajinska vlada u prvim danima rata objavila da je ruska vojska oskrnavila sjećanje na žrtve fašističkog masovnog ubojstva napadom na spomen obilježje Babi Jar. Novinar "Jerusalem Timesa" slikama s mjesta dokazao je da je napadnut i uništen TV toranj daleko od spomen obilježja, pa je tvrdnja o napadu na spomen obilježje bila čista propaganda.

FIR naglašava i da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski svojim video govorima u njemačkom Bundestagu i izraelskom Knesetu pokazao da ukrajinske vlasti namjerno koriste usporedbe Rusa s fašizmom kako bi dobile podršku za vlastitu ratnu politiku.

U Jeruzalemu je Zelenski doveo ovaj oblik povijesne revizije do krajnosti povezujući dan ruskog napada s datumom osnivanja Nacističke stranke NSDAP, kao da je to bilo od ikakvog značaja za rusku vladu. Zelenski je tada tvrdio da se, baš kao što su nacisti govorili o "konačnom rješenju židovskog pitanja", sada u Moskvi priča o "konačnom rješenju ukrajinskog pitanja". Prijetnja je ista: i za nas i za vas, nastavio je ukrajinski predsjednik, totalno uništenje ljudi, države, kulture.

Suprotno očekivanjima Zelenskog, ova relativizacija holokausta nije naišla na odobravanje u Izraelu i njihovoj vladi. Niti su zaboravili u kojoj su mjeri neofašistički i antisemitski napadi bili svakodnevna pojava u današnjoj Ukrajini posljednjih godina, niti su bili spremni prihvatiti takvu tvrdnju. Rat u Ukrajini je uistinu užasan, odgovorio je izraelski ministar komunikacija Yoaz Hendel; međutim, usporedba s užasima holokausta i konačnim rješenjem bila je nečuvena. Poslanik i bivši ministar financija i obavještajnih službi Yuval Steinitz istaknuo je da svaka usporedba između običnog rata i istrebljenja milijuna Židova u plinskim komorama "graniči s poricanjem holokausta".

FIR u ovom kontekstu također ponovno podsjeća na činjenicu da je prije 23 godine za propagandnu legitimizaciju NATO rata protiv Jugoslavije korištena i relativizacija holokausta. Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer optužio je 1999. jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da se ponaša poput Hitlera. Fischer je čak tvrdio da postoji opasnost da se zločin Auschwitza ponovi na Kosovu. Takva instrumentalizacija usporedbi fašizma za vojnu akciju, po njihovom mišljenju, nije prihvatljiva i predstavlja državni povijesni revizionizam, zaključuju u Svjetskoj federaciji.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više