Novosti

Politika

Vlast ignorira Ustavni sud i zato nije mijenjala zakon o pobačaju

‘Ništa se neće dogoditi ako postojeći zakon ostane na snazi. To samo pokazuje kako zakonodavac ne cijeni dovoljno upute Ustavnog suda’, kaže ustavna stručnjakinja Sanja Barić

Y6dvf2kaecrq6jcu6pcplollbs3

Sanja Barić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo članove Povjerenstva za izradu novog zakona o pobačaju koji bi trebao zamijeniti postojeći iz 1978 godine. Rok od dvije godine za izradu novog zakona naložio je Ustavni sud nakon što je razmotrio zahtjev, tada star 26 godina, za ocjenu ustavnosti postojećeg zakona.

Pitali smo profesoricu Ustavnog prava s riječkog Pravnog fakulteta Sanju Barić što će se dogoditi ako se zakon ne donese do veljače, što je po svemu sudeći izgledno, a potvrdio je to u utorak i sam ministar zdravstva Milan Kujundžić.

‘Ništa se neće dogoditi, postojeći zakon će ostati na snazi. To samo pokazuje kako zakonodavac ne cijeni dovoljno upute Ustavnog suda RH. S druge strane, jasno je da nisu išli u izmjene ranije da si ne uzdrmaju vlast. Ustavni sud tu ništa ne može. Kada bi uklonio zakon, ostala bi praznina. A zakon, kao što je utvrđeno, nije neustavan. Samo je u dijelovima zastario, što nipošto ne znači da nije primjenjiv’, kazala je Sanja Barić za Novosti.

Podsjetimo, Ustavni sud je odlučio kako se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu ustavnosti, ali da stari zakon nije formalno usklađen s Ustavom te da je potrebno donijeti novi. 'Zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje, pa se zabrana prekida trudnoće zato smatra nedopustivom', rekao je tada predsjednik Ustavnog  suda Miroslav Šeparović. U obrazloženju je stajalo, između ostalog, kako u novom zakonu 'valja odrediti edukativne mjere na način da prekid trudnoće bude izuzetak'.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više