Novosti

Društvo

6:0 u večitom derbiju

U Srbiji je do sada jednom dozom cijepljeno 1,45 milijuna građana, a s dvije 1,2 milijuna dok je u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno 326.055, a drugom 98.334 osobe. S obzirom na broj stanovnika obje države, Srbija je u ovom "večitom derbiju" pobijedila rezultatom šest naprama nula

Large intrigator  nenad

(foto Damir Špehar/PIXSELL)

Čak i oni koji Srbiju vide i o njoj govore isključivo u negativnom kontekstu, ovih mjeseci priznaju da se ona u korona-krizi postavila bolje nego Hrvatska, od raznih vrsta i količina dostupnih vakcina, preko brojki cijepljenih, do samog toka cijepljenja. Do 8. aprila preko trećine odraslog stanovništva Srbije primilo je bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, što ne iznenađuje jer je do tada Srbiji bilo isporučeno ukupno 3,5 miliona vakcina.

Kako je navedeno u saopćenju Ambasade Srbije u Zagrebu, u Srbiji je do sada jednom dozom cijepljeno 1,45 milijuna građana, a s dvije 1,2 milijuna. Cilj je da do kraja maja u Srbiji više od 2,8 milijuna građana primi jednu dozu, 2,2 milijuna dvije, a da do kraja juna bude više od po tri miliona vakcinisanih i revakcinisanih. Do sada je "pelcovano" preko 51 posto stanovništva starosti od 65 do 74 godine, kao i 42 posto starijih stanovnika.

Pored portala eUprava koji je proradio već na početku cijepljenja i telefonskih prijava, građani Srbije prijavljuju se i preko Vibera na zvaničnom info-servisu Vlade Srbije, dok od 9. aprila sve lokalne samouprave u Srbiji omogućavaju cijepljenje bez prijave.

Institut "Torlak" osim toga kreće u probnu, a zatim u redovnu proizvodnju vakcine Sputnjik V, čime Srbija postaje prva država u Evropi koja proizvodi tu vakcinu, o čemu hrvatska s rasturenim Imunološkim zavodom može samo maštati. Ne računajući brojne donacije zemljama regiona, u Srbiji je cijepljeno 39.000 stranih državljana na poziv Privredne komore Srbije ili nakon osobne prijave, najviše iz BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. To se obrazlaže željom za smirivanjem epidemije u regionu, ali i korištenjem dijela AstraZenece kako se vakcina ne bi bacila, jer su brojni stanovnici još uvijek podozrivi prema cijepljenju.

U Hrvatskoj je stanje teže: iako je planirano da se do kraja aprila cijepe svi stariji od 65 godina, a do kraja juna 55 posto ukupne odrasle populacije, zbog nedostatka cjepiva i podozrenja prema AstraZeneci to će biti teško izvedivo – do sada je cijepljeno tek 40-ak posto starijih od 65 godina. Zaključno s 4. aprilom utrošena je 524.371 doza, a cijepljeno je 426.037 osoba – prvom dozom 326.055, a drugom dozom 98.334 osobe. Ukoliko uzmemo u obzir broj stanovnika obje države, Srbija je u ovom "večitom derbiju" pobijedila rezultatom šest naprama nula.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više