Novosti

Kultura

Aнђeoски глaс

Дивнa Љубojeвић, врснa српскa интeрпрeтaтoркa, диригeнткињa и кoмпoзитoркa прaвoслaвнe духoвнe музикe нaступилa je у Српскoм дoму у Вукoвaру сa хoрoм Meлoди, кojи je oснoвaлa 1991. гoдинe

Large informator an%c4%91eoski glas  %c4%87irilica

Hor Melodi u Vukovaru

Divna Ljubojević, srpska interpretatorka pravoslavne duhovne muzike sa horom Melodi, održala je u subotu, 14. oktobra, koncert u Srpskom domu u Vukovaru. Ljubojevićeva je vrsna interpretatorka, dirigentkinja i kompozitorka. Sa svojim horom, koji je osnovala 1991. godine održala je više od 800 koncerata u Srbiji i inostranstvu, pa su tako nastupili na najprestižnijim koncertnim dvoranama u svetu.

Uz stare napeve u novim aranžmanima, svrstavaju je u najveće misionare pravoslavne baštine. Njen su glas svetski kritičari i mediji nazvali anđeoskim, a ona svojim vrsnim interpretacijama muziku pravoslavnog sveta nastoji da približi potpuno drugačijim kulturama i konfesijama.

Crkveno pojanje učila je od malena, u pevnici Manastira Vavedenje u Beogradu. Završila je Muzičku akademiju u Novom Sadu, a od 1988. do 1991. godine, kao devetnaestogodišnjakinja je dirigovala Prvim beogradskim pevačkim društvom, kao najmlađa dirigentkinja u istoriji tog društva. Izvodi duhovnu muziku Srbije, Vizantije, Bugarske i Rusije.

- Publika to oseća dušom, znaju zašto su došli na koncert i ne moraju da budu pravoslavne veroispovesti da bi osetili duboku poruku koju im šaljemo - rekla je Ljubojevića, kojoj je ovo bio prvi nastup i poseta Vukovaru.

Izrazila je zadovoljstvo nastupom i reakcijama publike, tim više jer je dan održavanja koncerta u pravoslavnom kalendaru zabeležen kao praznik Pokrova Presvete Bogorodice, odnosno Sveti Roman Melod (vizantijski pesnik) što ujedno i slava hora, čiji je umetnički rukovodilac. Divna Ljubojević i hor Melodi pojali su dan kasnije i na svetoj liturgiji u hramu svetog oca Nikolaja u Vukovaru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više