Novosti

Kultura

Dovršena agonija Europe

U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu, navodi se u saopćenju Zagreb film festivala

Kino Europa do daljnjeg prestaje s radom, a ključevi zgrade predani su gradskim vlastima. Tim povodom Upravni odbor Zagreb film festivala (UO ZFF) izdao je saopćenje u kojem ističe da neizvjestan sudski proces onemogućuje kvalitetno vođenje kina.

- U petak, 31. svibnja s velikom smo radošću primili obavijest o privremenoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj UO ZFF do daljnjega ostaje u prostoru kina Europa. To rješenje probudilo je nadu u drugačiju budućnost kina, a posebice u mogućnost kontinuiteta programskih aktivnosti.

- Odluka Trgovačkog suda, međutim, privremena je mjera, a ne trajno rješenje. Rad kina trenutačno ovisi o odlukama koje će se donijeti na budućim ročištima, a o završetku i konačnom ishodu sudskog procesa možemo tek nagađati. Takva pozicija stvara niz logističkih, organizacijskih i financijskih poteškoća, što nam onemogućuje da program izvodimo na dosadašnjoj razini kvalitete. U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je Kino Europa izraslo iz potrebe filmske zajednice i građana Zagreba. Brojne manifestacije koje su se u njemu održavale i više od 100.000 godišnje dovoljno govore u kojoj je mjeri ono funkcioniralo kao vitalni segment zagrebačkog kulturnog i društvenog života. - Kino Europa bilo je mjesto s kojim smo se ponosili, središte kulturnog života Zagreba, i ono nije zaslužilo samo preživljavati, ističu u UO ZFF.

- Osnovni cilj svih naših nastojanja bio je osigurati kontinuitet rada kina na zadovoljstvo svih građana i građanki ovoga grada. Iako u tome, nažalost, nismo uspjeli, naše zalaganje ipak je dovelo i do nekih konkretnih rezultata. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je 27. svibnja rješenje kojim obvezuje Grad Zagreb da izradi detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana. Svjesni smo da se to može činiti kao malo postignuće, ali s obzirom na to da u gradskom proračunu i dalje ne postoji ni nacrt projekta ni budžet za njegovu realizaciju, pozdravljamo svaki korak prema transparentnom donošenju odluka i rješavanju problema na koje smo godinama upozoravali gradske vlasti i redovito ostajali bez ikakve reakcije i odgovora.

S velikom pažnjom nastavit ćemo pratiti razvoj situacije oko kina Europa. U međuvremenu vam zahvaljujemo na podršci tijekom protekla tri mjeseca, zaključuju u UOZFF.

Podsjećamo, zbog odluke da nakon deset godina ekipa koja je od kina Europa u proteklih deset godina napravila svojevrstan kulturni i filmski centar, mora napustiti prostor, početkom aprila najavila je zatvaranje kina. Tim povodom održan je masovni protest u kojem se preko 2.000 ljudi, između kojih i mnoge javne ličnosti, izjasnilo protiv zatvaranja i moguće prenamjene u narodnjački klub o čemu se špekuliralo. Kino je evakuirano, ali je 31. maja stigla spomenuta odluka po kojoj su dosadašnji najmoprimci mogli ostati u prostoru. Filmovi su od tada prikazivani samo u maloj dvorani Miller, a uklonjeni su i stolovi s terase.

Nakon ove tromjesečne agonije koja je rezultirala promjenama lokacije održavanja pojedinih filmskih festivala (Festival tolerancije, Animafest) ostaje činjenica da u Zagrebu ne postoji kino koje će svakodnevno prikazivati nekomercijalne i umjetničke filmove: Tuškanac ima kinotečni program, a Kinoteka i Muzej suvremene umjetnosti imaju ad hoc projekcije.

Ostaje nada da će mreža nezavisnih kina po Hrvatskoj, za što je poticaj dala ekipa iz Kina Europa ipak opstati, a opstaje i uvjerenje, bar kako su Novosti nezvanično saznale, da će ovogodišnji Zagreb film festival biti održan u predviđenom terminu u novembru; jedino je pitanje lokacija i format festivala.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više