>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Javor za oca Jovana

Kamerni mešoviti hor priredio je koncert za tragično stradalog rukovodioca i vukovarskog paroha

U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar kamerni mešoviti hor Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor održao je koncert s delima klasičnih i savremenih kompozitora pravoslavne duhovne muzike. Nakon prošlogodišnjeg Velikoposnog koncerta, to je drugi samostalni nastup Javorova kamernoga hora.

- Ove godine smo smanjili svoje učešće na različitim manifestacijama i odlučili da na polugodištu napravimo jedan koncert kojim ćemo da prezentujemo naš godišnji rad. Ljudi su danas opterećeni borbom za egzistenciju i imaju puno obaveza. U našem horu imamo profesora, nastavnika, veroučitelja, sveštenika, studenata i učenika, veoma raznolik sastav po starosti i po zanimanjima, zato je jako teško raditi na više različitih strana - kaže Slobodan Jelić, umetnički rukovodioc hora.

U sastavu kamernog mešovitog hora Javora nastupili su soprani Nikolina Topić, Milica i Jelena Ajduković, alt-glasovi Aleksandra i Damjana Krtinić, tenori Nenad Kesonja, Miloš Vesić i Bojan Košutić i basovi Pero Đokić i Marko Krtinić. Gošće koncerta bile su članice Tria Alliluia iz Beograda, koji je nastupio u sastavu: Milica Radivojević, sopran i umetnički rukovodioc, mecosopran Jovana Bijelić i alt Jelena Marić. Trio deluje od 2014. pod blagoslovom visokoprepodobne mati Veronike iz Manastira Gornjak i neguje pravoslavnu duhovnu muziku od 13. do 21. veka. Dvostruki je pobednik festivala ‘Horovi među freskama’.

- Najviše negujemo naše domaće srpske autore, ali tu su i bugarski, ruski, grčki. Pevamo narodnu muziku i sve ostale žanrove. Najčešće nastupamo u Beogradu, gde nam je sedište, ali idemo po regionu i po evropskom zemljama: Francuskoj, Češkoj i Austriji - kaže Milica Radivojević.

Predsednik Javora Dejan Drakulić izrazio je Gradskom muzeju veliku zahvalnost na ustupljivanju Mramorne dvoranu za održavanje koncerta, napominjući da je Društvu cilj da podigne kvalitet svog rada i srpske nacionalne kulture.

Koncert u okviru ciklusa ‘Pevaću Gospodu za života svojega’ održan je u znak sećanje na oca Jovana Radivojevića, vukovarskog paroha koji je tragično nastradao pre dve godine i koji je bio na čelu Javora u najtežim trenucima, sprečivši da Pevačko društvo osnovano daleke 1866. propadne. Uz ljubitelje duhovne muzike i porodicu pokojnog oca Jovana, koncertu su prisustvovali njegovo preosveštenstvo episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, saborska zastupnica Dragana Jeckov i predstavnici društveno-političkog života srpske zajednice u Vukovaru.

1/1