>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše Anja Kožul

Kralj Čačka pokorio Močvaru

U sklopu programa Dana srpske kulture nakon ‘slavuja iz Mrčajevaca‘ Miroslava Ilića koji je oduševio publiku u Opatiji, u zagrebačkoj Močvari nastupio 'srpski Tom Waits' 

Tematski i programski raznovrsni Dani srpske kulture u Zagrebu ponudili su čitav dijapazon nezaobilaznih događaja, od kojih su svakako najposjećeniji i najtraženiji oni muzički. Srpska kultura su i Miroslav Ilić i Kralj Čačka – to dobro znaju organizatori iz SKD-a 'Prosvjeta' – pa su nakon opatijskog koncerta 'slavuja iz Mrčajevaca' u petak, 25. oktobra, Zagrepčanima ponudili 'srpskog Tom Waitsa' kako neki vole tepati Nenadu Mariću, umjetničkog imena Kralj Čačka. Pred nekoliko stotina ljudi u kabaretskoj i intimnoj atmosferi nastupio je sa svojim bendom, demonstrirajući pred publikom isprepleteno iskustvo bluesa, jazza, rock’n’rolla i šansona.

Pored Kralja za akustičnom gitarom, bend još čine i Miladin Stojković na kontrabasu, Filip Tančić na bubnjevima i Marko Marić za električnom gitarom i na klaviru. Zagrebačkoj publici isporučili su 'dječje pjesme za odrasle' kao što su 'Moj Avatar', 'Deda Mraz je švorc' i obradu pjesme 'Partisan' Leonarda Cohena koji je vjerojatno imao najveći utjecaj na liriku Kralja Čačka.

Bendu je ovo bio drugi nastup u Močvari, a prema procjeni frontmena benda, ovaj put je bilo više ljudi.

- Večeras je bilo drugačije nego prošli put. Generalno ne postoji isti nastup, svaki put se desi nešto novo. Upravo to je čar muzike, svedočimo kako magično deluje na prostor i ljude. Svaki nastup iziskuje neki napor, ali to je neki fin napor koji je istovremeno i katarzičan - kazao je Kralj Čačka.

Njemu i ostatku benda je drago što nastupaju u okviru Dana srpske kulture, ali, kako kaže, svejedno je kako se manifestacija zove, jer njegov bend propagira ljubav, mir i lijepe osjećaje pa su zahvalni što su i organizatori to prepoznali.

Jedna od organizatorica Dana srpske kulture, Aneta Vladimirov, u izjavi za Novosti podijelila je impresije o koncertu.

- Kralja Čačka je očekivano dočekao velik broj ljubitelja i ljubiteljica u Močvari. Izvrsni umjetnici, tekstovi na rubovima naših života, ovdje ili tamo, koji nas spašavaju svojim duhom i vicom, muzika koja završi pod kožom već nakon par taktova - sve to i još mnogo toga drugog pružilo nam je kolektivno iskustvo uživanja i ganutosti. Zadovoljni i zahvalni smo publici, domaćinima u Močvari i gostima iz Beograda. Ambicioznost i entuzijazam u planiranju ovogodišnjih Dana srpske kulture u Hrvatskoj se višestruko isplatila. S veseljem iščekujem preostali program i, stvarno, ne dajte da vam prođu Dani - poručila je Aneta Vladimirov.

1/1