>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Obilježen 1. maj u Vukovaru

Praznik rada na vukovarskom području obeležen je tradicionalnim okupljanjem građana na izletištima uz besplatne obroke i druženje u prirodi. Prvomajsku proslavu za pripadnike srpske zajednice u Vukovaru organizovala je gradska organizacija SDSS-a. Tradicionalno okupljanje upriličeno je kod hrama Svete Petke na Dobroj vodi u vukovarskoj Adici gde je građanima podeljeno 600 peciva s kobasicama te sokovima. U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara održan je i program u kojem su nastupile Pinkove zvezdice: Bojana Radovanović, David Radosavljević i Sergej Paić.

Meštani Borova i ove godine su se okupili na obližnjem izletištu ‘Gradac’ gde je uz kuvani pasulj i druženje proslavu organizovala Opštinska organizacija SDSS-a.

– Poslužilo nas je lepo vreme i okupio se veliki broj građana. Ove godine pripremili smo 300 porcija pasulja i drago mi je što je sve podeljeno – rekao je predsednik borovskog SDSS-a Srđan Jeremić čestitajući meštanima praznik rada. Prvomajski pasulj je bio odličan, a zasluge pripadaju glavnoj kuvarici Trivki Adnađ . Prema njenim rečima utrošeno je 10 kg pasulja, 15 kg kobasice, 4 kg slanine i 5 kg crnog luka. Proslavi su se pridružili i članovi borovskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva kojima je ovaj praznik ujedno i dežurstvo.

– Mi danas i odmaramo i radimo. Došli smo na obezbeđenje, kako ne bi došlo do požara. To je naša dužnost i obaveza – kaže predsednik DVD-a Miroljub Mladenović. Na izletište je organizovano stiglo i 30-tak članova borovskog udruženja penzionera.

– Za nas starije generacije ovaj praznik je poseban i drago mi je što se do danas održala ta tradicija. Podseća nas na mladost i lepe dane kada se u Hrvatskoj moglo živeti od minulog rada. Danas je sreća kad je čovek i u trećoj dobi radno sposoban, pa uz penziju može da radi i zaradi, da nadopuni kućni budžet i ne traži milostinju – ističe penzionerka Jelica Dimitrijević. I mladi misle da se u Hrvatskoj danas ne može živeti od vlastitog rada.

‘Plate su premale, a troškovi života previsoki i zato sve više mladih ljudi i odlazi i zemlje’, kaže Senka. ‘Kad čujem informacije o prosečnoj plati u Hrvatskoj , pitam se ko ima takvu platu’, dodaje Petar koji ipak veruje da će biti bolje i da mladi trebaju biti uporni u traženju posla.

Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović je uz čestitke za Praznik rada svima koji su nezaposleni poželeo da u dogledno vreme nađu zaposlenje, a onima koji rade da imaju pristojne uslove za život i rad. Proslavu 1.maja u Trpinji organizovalo je tamošnje Ekološko udruženje ‘Panjik’ na istoimenom izletištu uz besplatan čobanac.

1/1