Novosti

Društvo

Orahovica bez HOS-a

Unatoč glasovima HDZ-ovih vijećnika, propao je i drugi pokušaj da dragovoljci HOS-a u Orahovici dobiju spomen-ploču i šetnicu

Large gazdek

Orahovica (foto Wikipedia)

Propao je i drugi pokušaj Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) iz Orahovice da na zgradi nekadašnjeg caffe bara "Blues" u središtu grada postavi spomen-ploču HOS-u te promijeni ime pješačke i biciklističke staze Put stare pruge u Šetnica dragovoljaca HOS-a. Prvi pokušaj je zabilježen početkom 2019., kada predsjednik Gradskog vijeća Radoje Medenica (SDP) inicijativu nije ni uvrstio na dnevni red sjednice. Najnoviji se zbio krajem listopada, kada su prijedlozi nadglasavanjem odbijeni. Za postavljanje ploče rezultat je bio neriješen, a za promjenu imena šetnice bilo je sedam HDZ-ovaca, dok je protiv bilo devet vijećnika: iz SDP-a tri, iz HSS-a pet i jedan iz nezavisne liste Hrabro.

- Prijedlozi su uvršteni na dnevni red bez prethodne suglasnosti Komisije za komunalne djelatnosti, čime je prekršen poslovnik. Taj postupak i činjenica da sedam vijećnika HDZ-a žele HOS-ove nazive u Orahovici u potpunoj su suprotnosti s onim što predsjednik te stranke Andrej Plenković govori u javnom prostoru. Osim toga, na području grada djeluje osam udruga iz Domovinskog rata i ne smijemo odlučivati samo o jednom prijedlogu. Time bi se otvorila Pandorina kutija jer bi ostale udruge bile stavljene u podređeni položaj. Postavljanje takvih ploča i naziva dodatno bi izazvalo podjele, a mi želimo živjeti u gradu tolerantnog okruženja. Zato smo u kampanji obećali da ćemo poskidati sve table s neprihvatljivim obilježjima, što smo i napravili za vrijeme dok smo bili na vlasti - izjavio je Novostima predsjednik Gradske organizacije SDP-a Radoje Medenica.

Vijećnik HSS-a Tomislav Petrušić glasao je protiv prijedloga jer je Orahovica turističko mjesto te je zaključio da prilikom donošenja takvih odluka "treba misliti na vizuru grada". HDZ-ovi vijećnici očito ne razmišljaju tako jer da im je turistički razvoj grada među prioritetima, kao što to pišu u svojim razvojnim planovima, nikad im ne bi palo na pamet promijeniti ime šetnici koja vodi prema Jezeru, najposjećenijoj izletničkoj destinaciji Slavonije. I još joj nadjenuti ime koje izaziva prijepore u društvu jer podsjeća na mračno razdoblje hrvatske povijesti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više