Novosti

Društvo

Uvjetna HOS-ovcu

Zbog prijetnje novinaru, uredniku i direktoru Radio Orahovice Toninu Rađenoviću, šest mjeseci zatvora, uvjetno godinu dana, dobio je Mirko Sekulić, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga iz Orahovice

Large large gazdek 4b

Tonino Rađenović

Šest mjeseci zatvora, uvjetno godinu dana, dobio je predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) iz Orahovice Mirko Sekulić zbog prijetnje novinaru, uredniku i direktoru Radio Orahovice Toninu Rađenoviću.

Srditi hosovac je 4. siječnja ove godine, u prijepodnevnim satima, upao u redakciju i prvo pred kolegama izvrijeđao novinara govoreći mu da je "go..o od čovjeka", zaprijetio mu da će ga smijeniti kad dođe na vlast i na kraju bahato dodao: "Ako nemaš novca za tužbu, ja ću ti dati." Sekulić je na raspravi pokušao osporiti vrijeđanja i prijetnje pozivajući se na kršćanski odgoj, čast, poštenje, domoljublje, moral i ratni put. Naglasio je sumnju u vjerodostojnost iskaza troje svjedoka tvrdeći da nisu mogli čuti razgovor i da su s Rađenovićem u prijateljskim odnosima. Kazao je da "ne vidi ništa protuzakonito u činjenici da u demokratskoj državi može izraziti nezadovoljstvo novinarskim radom" te da on kao pojedinac nema ovlasti smjenjivati direktore, ali da kao gradski vijećnik može podnijeti zahtjev za njegovim razrješenjem zbog pristranosti.

Pritom je nastavio vrijeđati Rađenovića, nazivajući ga poltronom. U završnoj riječi iz fascikla je izvadio kopiju teksta iz našeg tjednika žaleći se na navodnu medijsku hajku. "Srpsko narodno vijeće osudilo me i prije suđenja", rekao je Sekulić, ne spominjući ime novina. Nakon rasprave Sekulić je autoru ovog teksta poslao SMS-poruku kojom nas "ljubazno moli" da njegovo ime "više ne stavljamo u komentare i objave".

Sudac Općinskog suda u Virovitici Ilija Samardžija nije povjerovao u navode obrane, a odbio je i prijedlog vještačenja prostorija kojim bi navodno bilo dokazano da su svjedoci lagali. Iako je za kazneno djelo "prijetnje novinaru prema njegovom poslu" predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, odlučio se za najblažu jer okrivljenik do sada nije bio osuđivan, a kao olakotnu okolnost uzeo je u obzir da je bio hrvatski branitelj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više