>

novosti logo

Piše Novosti

Slavljeničke izvedbe predstave ‘Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)’

Četiri izvedbe hvaljenog ‘kazališnog misterija’ održat će se u Kući Arko na zagrebačkom Gornjem gradu od subote 22. prosinca do petka 28. prosinca

Kazališni misterij o radiju ‘HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)’ autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro slavi prvih 5 godina. Četiri slavljeničke izvedbe planiraju se u Kući Arko na zagrebačkom Gornjem gradu, Basaričekova 24, neposredno prije i nakon Božića. Predstavu možete pogledati u subotu 22.12. u 17 sati , u nedjelju 23.12. u 17 sati, u četvrtak 27.12. u 18:30 sati i zadnja u petak 28.12. u 20 sati.

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)’ predstava je koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena, a ponekad i sumnjičava publika, tih se večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, ‘malim ljudima unutar radijske kutije’, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije, navode organizatori.I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u predstavi Hoerspiel radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.

Osim Zvonimiru Bajsiću, doajenu radiofonije, HOERSPIEL je posvećen i lani preminulom članu radiofonijskog ansambla, novinaru i glazbeniku Anti Perkoviću. Osim snimke njihovih glasova, predstavu izvodi 9 glumaca, glazbenika, radijskih autora i tonmajstora: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić/Dalibor Piskrec i Pavlica Bajsić Brazzoduro, a svjetlo je oblikovao Marino Frankola.

Zbog ograničenog prostora obavezne su rezervacije na mail radioteatar@gmail.com

1/1