Novosti

Kronika

Сликoвницe и буквaри зa вртићe

Нoвa aкциja Зajeдничкoг вeћa oпштинa вeзaнa уз oбрaзoвaњe: Дoнaциjу врeдну 53 хиљaдe кунa, дoбили су клинци из Бoрoвa, Вукoвaрa, Бoбoтe, Maркушицe, Нeгoслaвaцa и Jaгoдњaкa

A2qj27cl16jl2zr1bpu3l6uidp2

Didaktički materijal na srpskom jeziku i ćirilici

Na inicijativu i u organizaciji Zajedničkog veća opština, dečji vrtići i predškolske grupe u kojima je predškolsko vaspitanje organizovano na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, dobili su donaciju didaktičkog materijala na maternjem jeziku.

- Naša obaveza je da vodimo računa o prosvetnoj autonomiji srpskog naroda koji ovde živi, a očuvanje nacionalnog identiteta počinje od malih nogu. Zato smo odlučili da, osim osnovnim školama, pomažemo i predškolskim ustanovama. Zahvaljujem se Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru i konzulici Ljudmili Ostojić, koja se takođe obratila na određene adrese u Republici Srbiji s molbom da se za ovdašnje vrtiće i škole obezbedi didaktički materijal - rekao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić. Donaciju bojanki, slikovnica, bukvara i drugog didaktičkog materijala na srpskom jeziku i pismu, čija je ukupna vrednost 53 hiljade kuna, dobili su vrtići ‘Zlatokosa’ iz Borova, ‘Vukovar 2’ iz Vukovara i ‘Liliput’ iz Bobote te predškolske grupe pri osnovnim školama u Markušici, Negoslavcima i Jagodnjaku.

- Radujemo se svakoj donaciji i poklonu. Budući da naš vrtić realizuje program na srpskom jeziku i pismu veseli nas svaka donacija koja dolazi iz naše matične države i svaki oblik saradnje. Sve su ovo potrošni materijali jer ih deca koriste, što nama jeste cilj. Koristeći ovaj materijal, deca će uživati, ali i naučiti prva slova abecede i azbuke - kaže Radmila Latas, direktorica dečjeg vrtića u Borovu koji ove godine ima 94 polaznika. Zadovoljna je i direktorica vrtića ‘Vukovar 2’ Marina Latinović jer se, kako ističe, u Hrvatskoj takav materijal ne može nabaviti.

- Ovo je još jedan od načina na koji deluje dobro organizovana srpska zajednica na ovom području i podstiče obrazovanje na srpskom jeziku i pismu. Zaista, ovo je vredna akcija brige o najmlađim sunarodnicima. Ovo nije jedina akcija jer uskoro očekujemo rezultate konkursa Ministarstva demografije za predškolske aktivnosti među kojima će posebna briga biti o pripadnicima nacionalnih manjina - najavila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više