Novosti

Politika

Gradski vijećnici traže restrukturiranje javne ustanove Marjan, DORH ih istražuje

Tijekom današnje sjednice o Marjanu, mediji su objavili vijest o tome kako DORH provodi izvide u ovoj splitskoj park šumi

S9pkmzbi14lo0m8qmmcskeempse

Dok se godinama nitko nije bavio propadanjem marjanske šume, nadležne su institucije odbacivale prijave koje je podnosilo Društvo Marjan (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Uoči dovršetka današnje tematske sjednice splitskog Gradskog vijeća o Marjanu mediji su objavili vijest kako Državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide zbog sumnji na počinjenje više kaznenih djela u ovoj splitskoj park šumi.

Riječ je o kaznenim djelima pustošenja šume, djelima protiv životinjskog i biljnog svijeta, protiv opće sigurnosti te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Iz Državnog odvjetništva nisu rekli tko je podnositelj kaznenih prijava, no neslužbeno se doznaje, piše Slobodna Dalmacija, kako imaju dokument iz kojeg proizlazi da je tijekom akcije čišćenja Marjana od potkornjaka posječeno više od 1 400 stabala.

Isto tako glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura za Slobodnu Dalmaciju je izjavila kako se izvidi, koji se provode u suradnji s kriminalističkom policijom, pokrenuti na temelju kaznenih prijava građana, ali i natpisa u dnevnim i tjednim novinama.

I Dalmatinski portal piše kako Državno odvjetništvo u Splitu već mjesec dana raspolaže kaznenom prijavom inspekcije zaštite okoliša. Inspekcija, koju je pozvala Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan, zbog sječe nedoznačenih stabala podnijela je prijavu protiv Kriznog stožer na čelu s dogradonačelnikom Ninom Velom.

Isto tako, piše ovaj portal, izvidi Državnog odvjetništva provode se i zbog štete velikih razmjera koju je napravio potkornjak, a u ovom slučaju na meti su Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan i ljudi koji su je vodili.

I dok se godinama nitko nije bavio propadanjem marjanske šume, a nadležne institucije odbacivale prijave koje je podnosilo Društvo Marjan, čini se da je sada i Državno odvjetništvo krenulo punom parom raditi pa provodi izvide, temeljem prijava u pozadini kojih stoji sukob Javne ustanove, koja upravlja park šumom i Kriznog stožera imenovanog uslijed građanskog bunta da se problem potkornjaka adekvatno i brzo riješi.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara stoga je prekinuo popodnevnu sjednicu kako bi se svi klubovi usuglasili oko predloženih zaključaka sjednice. Nakon pauze vijećnici su jednoglasno prihvatili tri zaključka.

Najvažniji se tiče Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan koju oporbeni vijećnici, ali i javnost prozivaju zbog dosadašnjeg rada, odnosno zanemarivanja šume, ali i činjenice da ima skoro 60 zaposlenih, od kojih tek jednog šumara. U tom zaključku gradonačelnik se zadužuje da u suradnji s nadležnim službama do 31. prosinca ove godine napravi analizu restrukturiranja Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan. Ostali zaključci tiču se izvješća stručnjaka i mjera za radove na Marjanu te prijedloga o odluci o osiguravanju sredstava za otklanjanje opasnosti od nastanka elementarne nepogode na Marjanu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više