Novosti

Politika

Povjerenstvo za Marjan traži proglašenje elementarne nepogode

Održan prvi sastanak Povjerenstva za Marjan, tijela formiranog kako bi se uz pomoć stručnjaka što prije riješio problem nametnika potkornjaka koji već treću godinu izjeda Marjan

Djj3a8eqhgs6w594anixz6b786m

S obzirom na visoki rizik od potpune propasti šume na Marjanu, treba što brže djelovati, zaključak je Povjerenstva (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Nakon građanskog nezadovoljstva koje je rezultiralo trima prosvjedima zbog najave izrade traktorskih vlaka širine 2,5 metara na Marjanu te poništenja natječaja, čini se da su iz Grada Splita i Javne ustanove koja upravlja park šumom Marjan, odlučili poslušati građane.

Na subotnjoj sjednici Povjerenstva za Marjan, novog tijela oformljenog upravo da bi se problem nametnika potkornjaka, koji je zarazio splitsku šumu Marjan, što prije i efikasnije riješio, donesen je zaključak da se gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari predlaže da započne proceduru proglašenja elementarne nepogode.

‘S obzirom na visoki rizik od potpune propasti šume na Marjanu gradonačelniku Grada Splita Povjerenstvo predlaže da započne proceduru proglašenja elementarne nepogode. Krizni stožer Grada Splita trebao bi omogućiti brzo djelovanje s ciljem suzbijanja daljnjeg širenja potkornjaka, sječom i otklanjanjem doznačenih, zaraženih stabala’, stoji u priopćenju Grada Splita.

Ako se krizni stožer ne formira, Povjerenstvo za Marjan, kako su objasnili iz inicijative Naš Marjan na Facebooku, u kojem sudjeluje i njihov predstavnik, predložilo je hodogram i mjere djelovanja koje isključuju invazivne metode, a temelje se na prijedlozima stručnog dijela ovog novoformiranog tijela.

Podsjetimo, Upravno vijeće Park-šume Marjan je na sjednici, održanoj 31. siječnja 2019. godine, a temeljem zahtjeva gradonačelnika Splita, donijelo je Odluku o osnivanju savjetodavnog tijela ‘Povjerenstvo za Marjan’.

U Povjerenstvo su pozvani brojni stručnjaci koji prethodno nisu sudjelovali u izradi dosadašnjih planova i dokumenata prema kojima se Marjan trebao potpuno izmijeniti izgradnjom novih puteva.

To su: dr.sc. Milan Pernek dipl.ing.šum., predstavnik Hrvatskog instituta za šumarstvo, prof.dr.sc. Ivica Tikvić dipl.ing.šum., predstavnik Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Vlado Topić dipl.ing.šum., predstavnik Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Nenad Ružić, predstavnik Javno vatrogasne postrojbe Split, Milan Arvay dipl.ing.šum., ovlašteni ing. i sudski vještak za šumarstvo. Također, u Povjerenstvo su pozvani i jedini šumar koji je zaposlen u Javnoj ustanovi Ivan Ljubić te Ivana Viđak Bjedov, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Splita i Marjana Ćosić, viša savjetnica u Odsjeku za prostorno planiranje uređenje i zaštitu okoliša te predstavnici civilnog društva i građana.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više