>

novosti logo

Piše R. I.

Otvoren je 2. Festival Željezara

Dešavanjima iz programa Inkubator Željezara, predavanjem Latice Mladine na temu održivog razvoja i diskusijom gradskih čelnika i stručnjaka o revitalizaciji Siska, te porinućem zvučne instalacije Sky Waves umjetnice Elisabeth Shimana, jučer je u sisačkom radničkom naselju Caprag započeo drugi Festival Željezara

Sve građane Siska i okolice, kao i sve zainteresirane iz okolnih gradova, pozivamo u Caprag i Institut Željezara da u narednih šest dana, do nedjelje 7. lipnja, uživaju i sudjeluju u raznovrsnim programima Festivala Željezara, poručuju organizatori.Skulptura Galebovo krilo kiparice Milene Lah svojevrsni je zaštitni znak ovogodišnjeg Festivala Željezara – smjestila se na Festivalske vizuale i udomila je zvučnu instalaciju Sky Waves austrijske umjetnice Elisabeth Shimana napravljenoj uz podršku programa Creative Europe i gradske galerije Striegl. Upravo je jučerašnjim porinućem ‘pjevajuće’ instalacije u smiraj prvog dana Festivala Željezara, manifestacija i službeno proglašena otvorenom. Instalacija satkana od raznoraznih meditativnih audio snimki prikupljenih diljem cijelog svijeta, nalazi se na samom ulazu u radničko naselje Caprag, nadomak Željezare, u kojem se dešava i cjelokupni ovogodišnji program Festivala.

Predstojećih šest Festivalskih dana program se odvija od 10 sati ujutro do 10 sati navečer. Na katovima Instituta Željezara mogu se razgledati brojne izložbe i prezentacije, poput projekta Pogled na drugi grad unutar kojeg će se moći vidjeti različiti radovi studenata Metalurškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, Muzej Kvarta predstavlja izložbu Projektiranje utopija, prikazuje se rad Marka Tadića 1972.–2004. o radniku koji je u tom razdoblju radio u Željezari, a moći će se vidjeti i izbor dokumentarnih filmova produkcijske kuće Fade-in. Umjetnički direktor Festivala Željezara, Marijan Crtalić, nastavlja sa svojim performativnim obilascima naselja Caprag, arhitekti iz ARCHIsquada na istom mjestu organiziraju arhitektonsko savjetovanje za stanovnike, dok će umjetnici Vladan Jeremić i Rena Rädle u Capragu izvesti akciju Abeceda Željezare. S ciljem što uspješnije samoorganizacije, na Festivalu će se predstaviti primjeri uspješnih inkubatora iz svijeta: beogradska Nova Iskra i Trempolino iz Nantesa.

Glazbeni program Festivala Željezara ostvaren je u suradnji s Rendez-vous – Festivalom Francuske u Hrvatskoj i projektima European Music Incubator i MIMO te donosi koncerte francuske kantautorice Mauve Lunel (srijeda 3. lipnja u 20:00) i hrvatskog glazbenika Ohnokono (četvrtak 4. lipnja u 20:00) u capraškom Institutu Željezara. Glazbenici će za vrijeme Festivala sudjelovati u četverodnevnoj radionici u sklopu koje će stvarati autorsku glazbu kojoj će se moći svjedočiti na zajedničkom koncertu na događanju MIMO, 7. lipnja u 20:00 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U sisačkom klubu SHKWAT u petak će svoje DJ umijeće i impresivnu kolekciju opskurnog vinila predstaviti kipar i strip crtač Miro Župa, a u subotu će za zabavu biti zadužen Jahvo Joža. Svi programi ovogodišnjeg Festivala Željezara su besplatni i svi ste pozvani uživati i sudjelovati u njima.

1/1