>

novosti logo

Piše R. I.

Zajedničkim radom do zajedničkog grada

Zajednički (g)rad kao festivalska krilatica iščitava se kao zajednički rad za zajednički grad i ukratko sumira ovogodišnji program kojeg obilježava iznimno sudjelovanje građana Siska u programu te suradnja s različitim udrugama i institucijama, kazao je umjetnik Marijan Crtalić na zagrebačkom predstavljanju Festivala Željezara

Najavna zagrebačka konferencija za medije drugog Festivala Željezara održana je u ponedjeljak, 25. svibnja u Net.kulturnom klubu Mama. Tom su prilikom bogati, participativni program drugog Festivala Željezara (1.-7- lipnja, 2015) predstavili organizatori, programski partneri i umjetnici: Marijan Crtalić iz udruge Nevidljivi Sisak, Ana Kovačić (Galerija Miroslav Kraljević), Karmen Krasić Kožul (LAB 852), Vedran Družina (ARCHIsquad), Tanja Vujasinović (udruga PUNKT), Vladimir Tatomir (Muzej Kvarta) i Marko Tadić.

Okupljene je pozdravio umjetnički direktor Festivala Željezara Marijan Crtalić istaknuvši participativnu prirodu festivalskog programa i zajednički (g)rad kao dvije važne karakteristike drugog Festivala Željezara koji će se od 1. do 7. lipnja održati u Sisku, u Institutu Željezara, naselju Caprag, Parku skulptura, galeriji Striegel i drugim gradskim javnim prostorima.

- Zajednički (g)rad kao festivalska krilatica iščitava se kao zajednički rad za zajednički grad i ukratko sumira ovogodišnji program kojeg obilježava iznimno sudjelovanje građana Siska u programu te suradnja s različitim udrugama i institucijama putem različitih predavanja, radionica, javnih debata, izložbi, studija, savjetovanja i umjetničkih akcija. Takvo je djelovanje začeto na prošlogodišnjem, prvom izdanju Festivala Željezara, a ove se godine nametnulo kao glavna odrednica Festivala, obzirom da se koncerti koji su obilježili debitantsko izdanje neće dešavati - istaknuo je Crtalić dodavši kako su festivalski prioriteti kulturna revitalizacija grada i sretniji život građana do čega se želi doći tako da se pojedinci i članovi različitih udruga nauče organizirati i djelovati sami, neovisno o vladajućim strukturama i njihovoj milosti.

Ana Kovačić iz Galerije Miroslav Kraljević predstavila je program nastao u suradnji s kolegicama Leom Vene i Sanjom Sekelj a iz istraživanja grada Siska, ponajviše Željezare Sisak i njenog utjecaja na cijelo područje. S prvenstvenom željom da se ostvari što više suradnji s pojedincima i institucijama s lokalne kulturne scene, partnerice iz GMK svoja su četiri programska segmenta realizirale s gradskom galerijiom Striegel, Muzejom grada Siska, knjižnicom u naselju Caprag i s lokalnim stanovništvom. S umjetnicama Tanjom Vujasinović i Tonkom Maleković iz udruge PUNKT ostvario se projekt Pogled na drugi grad unutar kojeg će se moći vidjeti različiti radovi studenata Metalurškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, odnosno njihova iskustva življenja i studiranja u specifičnim sredinama. Suradnja je i direktna referenca na nekadašnje, vrlo uspješne suradnje umjetnika i radnika u Sisku.

Beogradski umjetnici Vladan Jeremić i Rene Rädle radit će razne intervencije u naselju Caprag, a u istom će naselju hitnaArhitektura grupe Archisquad stanovnicima pružiti stručne arhitektonske konzultacije te na vrlo direktan način doznati različite informacije o životu u tom naselju, izgrađenom posebno za radnike Željezare Sisak. Cijenjeni video-umjetnik Marko Tadić, rođeni Siščanin, je posebno za Festival napravio video-rad 1972-2004.Malu suradnju započetu jednom radionicom na prošlogodišnjem Festivalu, kreativna agencija LAB 852 ove je godine proširila vodeći se mišlju kako bi lokalnom stanovništvu voljela ponuditi konkretno znanje i vještine pomoću kojih bi se naučili sami organizirati i djelovati, odnosno pridonijeti trenutno aktualnoj izradi nove višegodišnje strategije razvoja Sisačko-moslavačke županije te učvrstiti ulogu kulture unutar istog. Već prvog dana Festivala, u ponedjeljak 1. lipnja, organiziraju se radionica, predavanje i panel diskusija za profesionalce u kulturi, ali i za sve zainteresirane stanovnike Siska.

- Velika radna inspiracija su nam bile skulpture nastale u sklopu različitih umjetničkih kolonija koje su se nekoć organizirale u Sisku, upravo na jednoj od njih; Galebovom krilu Milene Lah, austrijska umjetnica Elisabeth Schimana napravit će zvučnu instalaciju Sky Waves - istaknula je Karmen Kožul Krasić iz agencije LAB 852 u čijoj će se organizaciji na Festivalu Željezara predstaviti i različiti uspješni primjeri kulturnih inkubatora – dizajn inkubator iz Beograda Nova Iskra, te Trampolino iz francuskog Nantesa. Festival Željezara ugostit će i jedan potpuno novi projekt – European Music Incubator koji se organizira u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj. EMI će spojiti hrvatskog glazbenika OHNOKONO i francuski sastav Mauve Lunel koji će na četverodnevnoj rezidencijalnoj radionici raditi na zajedničkom ko-autorskom projektu čiji ćemo rezultat imati prilike čuti na jednom od zajedničkih koncerata koje će glazbenici izvesti u Sisku i u Zagrebu na događanju MIMO u Muzeju suvremene umjetnosti. LAB 852 smatra da je izuzetno bitno razmišljati o kulturnom razvoju publike, posebno one najmlađe, pa se za djecu i mlade od 6 do 13 godina u suradnji s beogradskim KidsPatchom organizira dvodnevna radionica putem koje se najmlađima približava suvremena umjetnost.

Vladimir Tatomir iz Muzeja Kvarta pozvao je okupljene na izložbu Osuvremenjivanje modernizma i revival utopizma otvorenu u Gradskoj galeriji Striegel, najavio radionice dokumentarnog filma i camere obscure te je konstatirao izvanredan potencijal za kulturno-turistički razvoj Siska, hrvatskog grada s najviše skulptura po glavi stanovnika.

1/1