>

novosti logo

Počeo četvrti KinoKino festival

Svečanom premijerom hrvatskog filma za djecu ‘Moj dida je pao s Marsa’ u režiji Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop u dupke punoj dvorani kina Europa 20. februara počeo je četvrti KinoKino festival tokom kojeg će do 24. februara biti prikazano oko 30 filmskih naslova za najmlađe. Govoreći na otvorenju, direktorica Selma Mehadžić i koordinatorica Katarina Crnčić napomenule su da ovogodišnji festival prvi put otvara domaći naučno-fantastični film za djecu.

- Domaći dječji film takvog žanra čekamo više od 30 godina i velika nam je čast da su redatelji i producenti odabrali upravo KinoKino za svoju festivalsku premijeru i prvi susret s domaćom publikom - rečeno je na otvaranju.

Nakon projekcije publici se predstavila brojna ekipa filma, pri čemu je Marina Andrea Škop izjavila da je ideja za film lansirana prije sedam godina u Zagrebu.

- Film smo stvarali s velikim entuzijazmom i užitkom i nadamo se da ćete s užitkom letjeti s robotom Dodom i djevojčicom Unom kroz ovu uzbudljivu međugalaktičku avanturu - rekla je ona.

U konkurenciji je osam suvremenih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, između ostalih i ‘Moje neobično ljeto s Tess’, dobitnik posebnog priznanja žirija na upravo završenom Berlinaleu, kao i ‘Supa Modo’, nedavno proglašen najboljim evropskim filmom za djecu. Tu je i srpski film ‘Zlogonje’, najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, između ostalih i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu. Projekciji filma prisustvovat će i ekipa na čelu s režiserom Raškom Miljkovićem. U programu Klasici s gostima bit će prikazani ‘Imam dvije mame i dva tate’ Kreše Golika i ‘Tajna starog tavana’ Vladimira Tadeja, a festivalski dani bit će puni popratnih događanja.

- Očekujemo da i ovo festivalsko izdanje bude odlično kao i prethodna tri - rekla je za Novosti koordinatorica festivala Katarina Crnčić, ističući da se osam filmova natječe na nagradu dječjeg i profesionalnog žirija, kao i za nagradu publike.

- Filmove je bilo zanimljivo tražiti i jako smo zadovoljni onim što ćemo imati na ovogodišnjem izdanju. To je proces koji traje cijele godine jer čim jedan festival završi, počinjemo pripremati sljedeći - rekla je Crnčić, ističući da je festivalska ekipa KinoKino festivala otvorena za suradnju, za što je dobar primjer zajednički trud festivala i Vijeća srpske manjine grada Zagreba oko dovođenja ‘Zlogonja’.

Po riječima direktorice Selme Mehadžić, ovim festivalom se nastojalo dovesti dječju publiku u kino Europu koje i inače ima programe namijenjene djeci.

- Kad smo stvarali festival, mislili smo na reakcije i hoće li roditelji prepoznati kino kao mjesto gdje djece gledaju i igrane, a ne samo animirane filmove. Broj publike raste svake godine, ali djeca nisu samo puki gledatelji, zanima ih puno toga. Film ih inspirira i to je razlog zašto se vraćaju ovdje. Naša festivalska ekipa je dio ekipe Zagreb film festivala na kojem iskušavamo programe za najmlađe i za tinejdžere. Zato smo sugerirali starijoj djeci da se prijave da budu selektori za tinejdžerske filmove kojih će uskoro biti više u redovnim projekcijama u kinu. Konačno, festivali su i dobra prilika jer se radi o nekomercijalnim filmovima koji nemaju sredstva za marketing, a osim projekcija, može se pripremiti i puno popratnih sadržaja - rekla je Selma Mehadžić, ističući i da će dio programa KinoKina prvi puta biti prikazan izvan Zagreba, u nezavisnim kinima u Rijeci i Dubrovniku.

1/3