>

novosti logo

Srpske 'Zlogonje' nagrađene i u Zagrebu

Na četvrtom Međunarodnom filmskom festivalu za djecu KinoKino specijalno priznanje dodijeljeno je srpskom filmu 'Zlogonje' Raška Miljkovića

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada 23. februara u zagrebačkom kinu Europa završen je službeni dio četvrtog po redu Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino.

Između osam prikazanih filmova u takmičarskom programu, profesionalni žiri - koji su činile finska filmska radnica Marjo Kovanen, spisateljica Olja Savičević Ivančević i redateljica Čejen Černić - najboljim je proglasio njemačko-kenijski film 'Supa Modo' Likarion Wainaina, a specijalno priznanje dodijeljeno je srpskom filmu 'Zlogonje' Raška Miljkovića.

Dječji žiri najboljim filmom ocijenio je danski 'Ja sam William' Jonasa Elmera, dok je nagrada publike pripala nizozemskom filmu 'Moje neobično ljeto s Tess' Stevena Wouterlooda.

O tome da li će nagradu dobiti 'Zlogonje' ili 'Supa Modo' odlučivale su nijanse, ali je činjenica da je ovaj Miljkovićev debitantski dugometražni film obilježio zadnja dva dana službenog dijela festivala. Na obje projekcije dvorana je bila puna, u subotu se tražila i karta više, a najmlađa publika postavljala je gomilu itekako suvislih pitanja ekipi filma – režiseru Miljkoviću, glavnim protagonistima Mihajlu Milaviću, Silmi Mahmuti i producentici Jovani Karaulić.

Snimljen 2018. po motivima knjige 'O dugmetu i sreći' Jasminke Petrović, s budžetom od 450.000 eura, film je do sada osvojio niz nagrada i priznanja na svjetskim festivalima. Prikazivanje je u velikoj mjeri omogućilo Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je platilo gostovanje u Zagrebu.

- Oduševljeni smo reakcijom publike koja je oba dana ispunila salu - rekao je za Novosti nakon filma režiser Miljković, ističući da su svi, i djeca i roditelji, pozitivno reagirali - Postavljali su neverovatna pitanja, kao da smo razgovarali s akademicima, a ne s klincima, tako da mi je jako drago kako reaguju i razmišljaju.

- Ovaj film čini vidljivijim one koji boluju od cerebralne paralize. Do sada su ljudi i djeca koja imaju ovu vrstu poteškoća prikazivani kao žrtve, a nama je bio cilj da napravimo film u kojem su predstavljeni kao heroji. Nadam se da smo uspeli u tome - rekao je Miljković, zahvalivši VSNM-u na podršci u prikazivanju filma u Zagrebu.

Naglasio je i da je proces stvaranja filma trajao četiri godine, od čega je tek nekoliko sedmica iskorišteno za snimanje.

- Samo kasting je trajao devet meseci. Za ulogu Milice razgovarali smo sa 600 devojčica, dok smo za ulogu Jovana prošli bukvalno celu Srbiju - rekao je Miljković.

Koordinatorica festivala Katarina Crnčić rekla nam je da je program prošao odlično.

- Zadovoljni smo posjećenošću koja je u rangu prošlogodišnje, kao i filmovima koje smo imali prilike vidjeti, a naročito velikim interesom djece i brojnim pitanjima nakon projekcija - kazala je.

'Zlogonje' su bile iznenađenje festivala, izazvale su veliku pažnju i postale hit čemu je doprinijela činjenica da se radi o filmu iz regije i da ga svi mogu razumjeti. Osim toga, na projekcije su organizirano dolazile i škole.

- Bilo bi nam drago kad bi produkcija dječjih filmova u regiji bila veća. Uvijek smo sretni kad možemo prikazati film s ovog područja ili da možemo otvoriti festival s domaćim filmom kao što je bio 'Moj dida je pao s Marsa' - rekla je Katarina Crnčić, ističući da postoji mogućnost da neki od filmova budu prikazani i u redovnom programu kina Europa.

Po riječima direktorice Selme Mehadžić, festivalom se nastoji dovesti dječju publiku u kino Europa koje već ima programe namijenjene djeci.

- Broj publike raste svake godine; ali djeca nisu samo puki gledatelji. Zanima ih puno toga, film ih inspirira i to je razlog zašto se vraćaju ovdje - rekla je, dodavši da su neki od njih prvi put prikazani izvan Zagreba, u nezavisnim kinima u Rijeci i Dubrovniku.

Festival završava 25. februara prikazivanjem pobjedničkog filma dječjeg žirija 'Ja sam William' i filmom 'Neki to vole vruće' iz programa Kinolektira, koji ove godine prvi put gostuje na KinoKinu.

1/3